Stan, unul dintre cei mai mari Tiranozauri din lume, scos la licitație

by Cristian Dobre

Unul dintre cele mai complete schelete de Tyrannosaurus Rex (T. Rex) din lume este de vânzare. Stan, așa cum a fost botezat, după numele paleontologului care l-a descoperit, a trăit pe pământ acum aproximativ 67 de milioane de ani. Acum, scheletul său va fi expus la casa Christie’s din New York, înainte de licitația din 6 octombrie, când se apreciază că va fi vândut cu 6 – 8 milioane de dolari, potrivit CNN.

În ultimele două decenii, Stan a fost studiat la Black Hills Institute din Dakota de Sud, iar paleontologii au realizat zeci de lucrări în baza a ce au observat la el. Cu o înălțime de aproape 4 metri și o lungime de 12 metri, inclusiv coada, Stan are 188 de oase și se numără printre cele mai complete schelete de T. Rex din lume.

Primul dintre oasele sale a fost găsit în Hell Creek, o zonă care se întinde pe arii din patru state americane, Montana, Dakota de Nord și de Sud și Wyoming, în 1987, de către Stan Sacrison, un paleontolog amator.

Celelalte oase au rămas nedescoperite până în 1992, când paleontologii au realizat ce găsise, de fapt, Stan Sacrison.

A fost nevoie de mai mult de 30.000 de ore de muncă pentru ca scheletul să fie scos la lumină și refăcut. Cercetătorii au aflat că Stan a suferit o fractură la gât în timpul vieții sale și a avut probleme cu coloana vertebrală. Au fost găsite și leziuni craniene pe care Stan ar fi putut să le dobândească în lupta cu alți dinozauri.

Stan ar fi cântărit 7-8 tone, de două ori mai mult decât elefantul african din zilele noastre.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments