Sportul românesc e cu mâna întinsă de 30 de ani…

by Sorin Haut

Spadasina Ana Maria Popescu, vicecampioană olimpică la Tokyo şi fostă medaliată cu aur olimpic cu echipa României, l-a lăsat pe ministrul sportului cu mâna întinsă, la revenirea în ţară! Zic unii că e lipsă de politeţe. Dar sportul românesc, subfinanţat de autorităţi şi care stă cu mâna întinsă de 30 de ani, trecut mereu la capitolul si altele, ce sa zică?! Şi marii noştri campioni, copiii şi juniorii stau cu mâna întinsă şi li se trânteşte de multe ori uşa în nas. Să fim bine înţeleşi, nu e vorba despre finanţarea pentru loturile olimpice, ci de o lipsă de strategie la nivel naţional în privinţa sportului, atât cel de masă cât şi de performanţă, în special de atragere a copiilor şi tinerilor spre sport, de investiţia în ei, căci ei sunt viitorul, de infrastructură, aproape inexistentă şi până la urmă şi de bugetul redus acordat sportului an de an. Cred că e clar pentru toată lumea că sportul nu e pe lista priorităţilor, ba chiar e undeva la coadă, dar la poze politicienii vin primii, pe când ei ar trebui să fie ultimii.

DA, sunt de acord cu gestul Ana Mariei, care sunt sigur că nu ar fi venit dacă acest Novak nu făcea declaraţia tâmpită şi până la urmă complet neadecvată, nu aş zice întâmplătoare, că Popescu nu ar fi cucerit aurul la Tokyo nici dacă bugetul pentru scrimă ar fi fost mai mare cu nu ştiu câte milioane. Când Popescu cerea un buget mai mare, o făcea şi pentru ea, dar mai ales pentru cei tineri, ce ar trebui să vină din urmă, dar nu se pot pregăti la cel mai înalt nivel, în competiţii internaţionale, pentru că nu sunt bani. Dar pentru hoţii în pandemie, campanii electorale şi licitaţii fraudate sunt. În primul rând această declaraţie a ministrului este o lipsă de politeţe (poate în alte ţări se solda şi cu demitere), venită imediat după o performanţă incredibilă, o declaraţie stupidă, care trebuia să îşi ia „răsplata”.

Sportul românesc avea nevoie de o voce puternică şi răspicată, din interiorul său şi din inima performanţei, cum este cea a Ana Mariei, care chiar are CU CE! Iar vicecampioanei olimpice de la Tokyo, care a lansat asaltul asupra autorităţilor, trebuie să i se alăture şi alte voci, şi alţi mari campioni, pentru că doar aşa se pot mişca lucruri în România, cu mesaje puternice şi cu o ţintă precisă. Mai ales când vin din partea unor oameni cu performanţe. Trebuie să li se spună ăstora cumva, în faţă, că sportul nu este jucăria lor şi că aceşti mari ambasadori ai României merită mult mai mult. Un mare bravo pentru atitudinea şi mesajul acestei mari campioane! (foto: prosport)

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate