SPIRALA DE AUR SI LEONARDO DA VINCI

by Cristian Dobre

Pictor, sculptor, arhitect, inginer, matematician, geolog, inventator, acesta a fost Leonardo da Vinci. A fost unul dintre cele mai mari spirite ale lumii, din toate timpurile. S-a interesat nu numai de tehnic,. zborul păsărilor, anatomia, toate acestea l-au interesat.

Au fost descoperite peste 6000 de pagini în care da Vinci și-a scris impresiile despre munca sa, studiile sale, opera sa. Aceste note care au fost strânse din toate colțurile Europei, au primit numele de Codex Atlanticus, dat fiind cantitatea de informații și numărul mare de pagini.

Multe dintre desenele și manuscrisele lui da Vinci au fost conservate de elevul său, Francesco Melzi, care la rându-i le-a dat unui pictor care le-a ordonat și clasificat în funcție de temele abordate.
Leonardo da Vinci s-a născut în anul 1452, într-un sat din Toscana. A fost un autodidact. La vârsta de 14 ani, picta la Florența alături de Botticelli.

Pleacă la Milano unde va lucra pentru Luc Sforza, creând fel de fel de mașini. În același timp, începe lucrul la o statuie ecvestră numită Calul lui da Vinci, pe care nu o va termina niciodată. După multe mutări, dintr-un oraș în altul, da Vinci va lucra pentru Francisc I , care îi va pune la dispoziție un castel și o echipă de lucru.

A fost numit omul misterelor sau omul cu mai multe fețe. Cu toate că a fost un pictor desăvârșit, da Vinci a pictat numai 20 de tablouri. Nu se cunosc motivele pentru care a încetat să mai picteze. Specialiștii susțin că toată opera lui da Vinci are anumite mesaje misterioase. Se spune că acest mister provine de la faptul că a făcut parte dintr-o comunitate secretă care promova o versiune a Evangheliei, care era diferită față de cea susținută de biserică.

Pentru că nu era posibil să declare acest lucru public, el a preferat să transmită convingerile sale prin simboluri misterioase pe care le regăsim în opera sa. În tabloul Cina cea de taină lipsește potirul. Nu este o eroare ci un lucru intenționat. Da Vinci nu a crezut în existența reală a Sfântului Graal. După el, Sfântul Graal era o legendă sau o metaforă.

O altă remarcă importantă pe care au făcut-o specialiștii este cea legată de prezența unui apostol care se află în dreapta sa și care a fost considerat ca fiind Apostolul Ioan. Pictura reprezintă un bărbat efeminat. Trăsăturile sale sunt asemănătoare cu ale unei femei. A pictat da Vinci o femeie? A fost acea femeie Maria Magdalena?

Specialiștii care au decodat mesajul spun că femeia în cauză este Maria Magdalena și ea reprezintă Sfântul Graal.  Este o formă inedită de a reprezenta Sfântul Graal, față de care ne abținem să facem comentarii.

Cu siguranță că opera cu cele mai misterioase mesaje este Omul Vituvian. Da Vinci considera corpul uman geometrie. Corpul este desenat în interiorul unui cerc și al unui pătrat, care sunt forme de simetrie perfecte. Proporția și simetria corpului uman sunt excepționale. Pornind de la armonia acestui desen a fost revoluționată arhitectura, construcția bisericilor.

Corpul uman respectă proporțiile de aur, la fel ca piramidele din Egipt, Pantheonul, Taj Mahalul, Turnul Effel. Proporția de aur a fost utilizată pentru prima oară de către vechii egipteni, inspirați de constelația Orion. Da Vinci a înțeles că spirala de aur este cheia matricei reprezentând viața și creația ei.

 

Sursa: efemeride.ro

Facebook Comments