SpaceX vrea să ducă primii turiști în spațiu spre finalul acestui an

by Florian Popa

SpaceX, compania fondată în 2002 de Elon Musk, își propune ca la finalul acestui an să ducă primii turiști pe orbita pământului, a anunțat compania, conform hotnews.ro. Misiunea va fi posibilă cu ajutorul rachetei Falcon 9 care va fi lansată de la centrul spațial Kennedy, din Florida. Primul turist spațial va fi Jared Isaacman, fondator al companiei Shift4 Payments care va plăti pentru alte trei persoane, inclusiv una care va fi trasă la sorți din rândul publicului larg.
Misiunea ar trebui să se întâmple în ultimele luni din 2021, se va numi Inspiration4 și va dura 3-4 zile. Va fi prima misiune care va avea doar civili la bord, fiindcă nu vor fi nici astronauți profesioniști și nici oameni de la alte agenții guvernamentale.
Jared Isaacman, un miliardar în vârstă de 37 de ani, a închiriat practic racheta, cumpărând un loc pentru el și alte trei locuri, dintre care două vor fi pentru spitalul St. Jude Children’s Research din Memphis, unde sunt tratați gratuit copii cu maladii grave.
Unul dintre locurile oferite spitalului St Jude va fi ocupat de un angajat ”din prima linie”, iar al doilea va putea fi ocupat de cineva din public.
Locul oferit prin tombolă publicului larg are ca scop strângerea unei donații de 200 milioane dolari pentru spitalul St Jude și, deși cei care vor să se înscrie nu sunt obligați să doneze ceva, fiecare dolar donat echivalează cu 10 înscrieri, maximul posibil de înscrieri pe persoană fiind 10.000.

Un al patrulea loc va fi ocupat de un antreprenor care va câștiga un concurs organizat de Shift4.
Presa a scris recent că SpaceX va organiza la început de 2022 un ”sejur” de opt zile pe Stația Spațială Internațională și cei car vor să participe plătesc 55 milioane dolari/persoană.
În noiembrie 2020 patru astronauți au fost duși pe orbită cu succes către Stația Spațială cu ajutorul capsulei Crew Dragon a SpaceX.
Este mai bine de un deceniu de când SpaceX lucrează cu NASA, iar compania lui Elon Musk a dovedit că pot fi drastic reduse cheltuielile cu lansările și cu pregătirea misiunilor. Până la SpaceX NASA lucra doar cu companii mari precum Boeing, iar costurile misiunilor erau foarte mari.

Facebook Comments