SONDAJ: PONTA AR OBTINE 55 LA SUTA, IN TURUL II, CU KLAUS IOHANNIS

by Florian Popa

Victor Ponta, candidat din partea alianței PSD, PC, UNPR, ar putea obține 46,3% din voturi, în primul tur, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru președinția României, se arată într-un sondaj al Agenției de Rating Politic remis, joi, AGERPRES.

Pe locul al doilea s-ar clasa Klaus Iohannis (din partea PNL și PDL) cu 32,6% din voturi, urmat de Cristian Diaconescu (PMP) — 6,2%, Corneliu Vadim Tudor (PRM) cu 6%, Dan Diaconescu (PP-DD) — 5,4% și Kelemen Hunor (UDMR) cu 3,5%.

De asemenea, dacă în turul al doilea ar candida Klaus Iohannis, acesta ar putea obține 45% din voturi, iar Victor Ponta ar strânge 55%.

Sondajul a fost realizat în perioada 16—22 iunie 2014, pe un eșantion reprezentativ pentru populația României, de 1.010 persoane, cu interviuri telefonice, pe rețele mixte, fixe și mobile, și are o eroare de 3%.

Potrivit unui comunicat al ARP, la nivelul partidelor politice, se observă revenirea PSD în bazinul de favorabilitate de 42%, după ce în alegerile europene nu a reușit să îl fructifice, în special din cauza candidatului independent Mircea Diaconu. „De asemenea, după schimbările interne, PNL este într-o revenire la nivelul ‘tradițional’ de 19-20%, după scorul de 15% obținut la europene. PDL rămâne constat la un bazin de 9-10%, acolo unde se afla și în sondajele pre-electorale, fără a mai reușit nivelul de 12% obținut prin mobilizarea din campania electorală. Noul proiect, partidul unit PNL-PDL, ar obține la acest moment, înainte de lansarea oficială, aproape cu exactitate suma voturilor celor două partide, 29,5%”, se mai arată în document.

Acesta mai arată că în varianta în care proiectul PNL-PDL ar deveni funcțional, am asista la o polarizare certă a scenei politice înainte de alegerile prezidențiale, fără a mai exista o a treia forță politică relevantă. „Situația de polarizare, politică și electorală — în proporții aproximative 40%-30%, este foarte similară momentului de acum 10 ani de dinainte de alegerile prezidențiale (2004), în care se regăseau aproximativ aceiași actori politici. Interesul manifestat de alianța de guvernare PSD-UNPR-PC către PPDD a reactivat și interesul alegătorilor pentru acest partid, PPDD reușind din nou, spre deosebire de alegerile europene, să atingă un bazin de peste 6%. La rândul său, PMP se menține la scorul din alegerile europene, de 6,2%, dar, în cazul formării blocului politic PNL-PDL, ar pierde o marjă din votanți către noua formațiune”, arată ARP.

Facebook Comments