Solstițiul de iarnă 2023, tradiții și superstiții. Ce să nu faci niciodată în această zi

by Adrian Pavel

Solstițiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică şi cea mai scurtă zi din an. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
În acest an, solstițiul de iarnă va avea loc pe data de 22 decembrie, la ora 05:27, potrivit site-ului astro-urseanu.ro. Ziua va avea 8 ore și 50 de minute, în timp ce durata nopții va fi de 15 ore și 10 minute. Începând cu această dată, durata luminii va crește progresiv, până la 20 iunie 2024, în timp ce noaptea va scădea corespunzător.
Potrivit tradiţiei populare, în noaptea solstiţiului de iarnă cerurile se deschid, iar toate dorinţele devin realitate. Potrivit folclorului românesc, pe 21 decembrie, răul și binele se bat. Se spune că în ziua solstițiului de iarnă cerurile se deschid, dar la fel și străfundurile.
În noaptea solstițiului de iarnă, oamenii trebuie să gândească pozitiv și să-și îndrepte toate rugile către cer. În cazul celor care vor gândi negativ pe toată durata zilei, vor avea parte de greutăți pe parcursul anului viitor.
De asemenea, tradiția mai spune că, pe 21 decembrie, oamenii urcau pe munte cu torțele aprinse pentru a întâmpina răsăritului soarelui, apoi se rugau și făceau petreceri în jurul focului, lucru care se mai păstrează în unele sate din România, scrie b1tv.ro.

Facebook Comments