SOFIA VICOVEANCA ÎMPLINEȘTE 75 DE ANI

by Dana B.

Cântăreața de muzică populară Sofia Vicoveanca s-a născut la 23 septembrie 1941, în Toporăuți (Toporuica de astăzi), localitate aflată lângă Cernăuți, fiind unul din cei patru copii ai familiei de negustori Gheorghe și Veronica Fusa. Copilăria i-a fost marcată de faptul că tatăl a fost luat prizonier de sovietici. Familia s-a mutat în comuna Vicovu de Jos, județul Suceava.

A absolvit Școala Populară de Artă din Suceava, fiind angajată prin concurs, în anul 1959, ca solistă de muzică populară la Ansamblul de Cântece și Dansuri „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Din anul 1998, devine solistă de muzică populară la Ansamblul „Rapsozii Botoșanilor”.

Efectuează nenumărate turnee în țară și în străinătate (Italia, America, Polonia, Australia, Germania, China etc), fiind distinsă în lunga sa carieră artistică cu numeroase ordine și medalii.

Înregistrează la case de discuri, la radio și televiziune zeci de cântece, mai vechi sau mai noi, adunate cu trudă și migală din ținuturile Bucovinei natale. Din repertoriul ei fac parte cântecele de leagăn, de nuntă sau cumetrie, doinele de dragoste și dor, colindele, bocetele sau baladele, dar și cântecele de voie bună. În 1965 îi apare primul disc, iar în întreaga sa carieră a scos 10 discuri personale și 6 în colaborare, casete audio și video, CD-uri.

Sofia Vicoveanca este un artist complex. A realizat numeroase filme dintre care amintim: ”Omule, pomule” în regia lui Ion Filip; ”De dor de frumos pe lume”, redactor Constantin Tatu; ”Povestea lemnului care cântă”, director de imagine Constantin Chelba, ”Requiem”, regia Viorica Petre și Silviu Gavrilă.

De asemenea, a realizat coloana sonoră a filmelor ”Ciprian Porumbescu” (1972) și ”Dimitrie Cantemir” (1973) în regia lui Gheorge Vitanidis și a filmului ”Urgia” (1977) în regia lui Andrei Blaier și Iosif Demian. A jucat, de asemenea, în filmele ”Orașul văzut de sus” (1975, regia Lucian Bratu), ”Vânătoarea de vulpi” (1980, regia Mircea Danieluc), ”Ochi de urs” (1982, regia Stere Gulea), ”Casa din vis” (1991, regia Ioan Carmăzan), ”Sarea în bucate” (2001, regia Radu Dumitru Penescu). Rolul cu care a rămas în conștiința publică este cel Vitoriei Lipan din ”Baltagul”, dramatizare după Mihail Sadoveanu, regia Mușata Mucenic.

A publicat volumele ”Dureri ascunse” (1996) și ”Cu inima-n palme” (2004).

Ca o recunoaștere a activității sale în slujba muzicii populare românești, Sofiei Vicoveanca i-au fost decernate mai multe distincții: „Meritul Cultural” clasa a IV-a (1973); Medalia „Tudor Vladimirescu” cl. I (1975); Medalia „Meritul Cultural” cl. I (1976); Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a (2002); Ordinul Național „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofițer (2004) ș.a.

A fost premiată în cadrul galei ”Superlativele VIP” din 12 decembrie 2005, la secțiunea folclor. În octombrie 2012, în cadrul ediției a doua a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR) i-a fost decernat premiul de excelență pentru întreaga activitate. De asemenea, la 23 octombrie 2014 a fost decorată de Principesa Margareta cu Ordinul ”Coroana României” în grad de Cavaler, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia, cu ocazia aniversării Regelui Mihai la împlinirea vârstei de 93 de ani.

A primit titlul de Cetățean de Onoare al localităților Suceava, Rădăuți, Siret, Pojorâta, Ciocănești și Vicov (județul Suceava), precum și al comunelor Ion Creangă din județul Neamț și Cicârlău, din județul Maramureș. La 28 noiembrie 2011 i-a fost conferit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului București.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments