Societatea Medicilor de Familie din Arad: „În 10 ani România va rămâne fără medici“

by Andreea Radu

La dezbaterea publică cu tema: ‘Finanțarea medicinei primare — importanță și necesitate prezentă. Măsuri și perspective’ organizată de Societatea Medicilor de Familie din Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș și Consiliul Local Civic Arad; desfășurată la amfiteatrul Aula Magna al Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad, a fost evidențiat faptul că, în 10 ani, România va rămâne fără 60% din medicii de familie.

Totodată, au fost subliniate probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzată, în principal, de factorul financiar precum și de restricțiile impuse în detrimentul desfășurării actului medical. Veniturile cabinetelor de medicină familiei depind într-o proporție de aproximativ 95% contractul cu CNAS care este un ‘contract captiv’. Cu toate că este un contract de prestări servicii medicale acesta este ‘negociat’ doar între Ministerul Sănătății și CNAS, fiind stufos și plin de obligatii impuse și renegociate furnizorilor de servicii medicale.

De asemenea, deși medicina primară este o activitate exclusiv privată, este interzisă aplicarea tarifelor de cabinet în dauna celor impuse de CNAS. La nivel național, asistenței medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate sănătății, un procent sub 6% — cel mai mic procent din Europa unde media este de 9-15% iar acest procent scade anual contrar indicațiilor și recomandărilor exprese ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale și Fondului Monetar. Medicina de familie se adresează întregii populații și soluționează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel național. Deși mai mult de jumătate din populația României se află în mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru această categorie de populație, tocmai asistența medicală primară, nu este finanțată în mod corespunzător.

Investiția în medicina primară este demonstrată ca fiind cea mai ‘rentabilă’, atât pentru sistemul de sănătate cât și pentru bugetul de stat, implicarea Ministerului Sănătății precum și politicile publice pentru prevenție sunt minime. La fel și implicarea autorităților locale.

În cadrul dezbaterii, reprezentanții CNAS au fost, la nivel declarativ, de acord atât cu problemele expuse cât și cu necesitatea unei schimbări de optică, dar, din păcate, de peste 10 ani se discută aceleași probleme fără nici un rezultat concret.

Organizatorii țin să mulțumească tuturor celor care pot decide efectiv soarta medicinei de familie și implicit a pacienților și anume: Ministerului Sănătății, Ministerului Finanțelor cât și parlamentarilor, menționând că toți aceștia au lipsit desăvârșire de la dezbatere. Cu toate acestea, concluziile dezbaterii și măsurile propuse de organizatori vor fi trimise sub forma unei Rezoluții decidenților în ciuda dezinteresului acestora.

Organizatorii salută prezența la această dezbatere a domnului Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, rector fondator și președintele UVVG, care a transmis un mesaj de susținere pentru această ramură a medicinei.

Printre oficialități au răspuns invitației reprezentanți ai administrației locale, județene din cele cinci județe menționate mai sus, Aradul fiind reprezentat de primarul Gheorghe Falcă și vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea.

Facebook Comments