SOCIETATEA CIVILA PROTESTEAZA IMPOTRIVA MASACRARII COPACILOR DIN MUNICIPIU

by Cosmin Mihuta

Mai multe organizatii din municipiu protesteaza impotriva modului in care inteleg Primaria Arad si firmele care se ocupa de spatiile verzi sa toaleteze copacii din Arad. Redam mai jos comunicatul remis, vineri, presei, de trei organizatii care reprezinta societatea civila din Arad.

 

Noi, organizațiile semnatare, constituindu-ne în alianța Aradul Iubește Copacii, protestăm față de modul cum sunt masacrați copacii pe domeniul public al Municipiului Arad. Sub pretextul „toaletării” și a „curățeniei de primăvară”, operatorul angajat de primărie a trecut la o adevărată răzbunare împotriva copacilor încălcând legistația și bunele practici în domeniu.

În fapt Primăria Arad împreună cu compania contractoare încalcă Art.14, alin. 5 din Legea nr. 313/2009, în care se arată că: „Se interzice, în ceea ce privește arborii ornamentali (tei, salcâm, castan, arțar, mesteacan, stejar) plantați pe spațiile verzi din domeniul public, precum și al celor plantați în aliniamente în lungul bulevardelor și străzilor, pe terenurile din zonele urbane și rurale, intervenția cu tăieri în coroana acestora, cu excepția lucrărilor de eliminare a ramurilor uscate sau a celor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier, a imobilelor aflate in apropiere, precum și a celor de pe traseul rețelelor aeriene”. În nici unul dintre cazurile de intervenție din ultimele săptămâni nu se pot invoca excepțiile prevăzute la acest aliniat, întrucât:

S-au tăiat coroane întregi — ramurile uscate fiind sub 5% din volumul de tăieri;

Copacii masacrați se află majoritar în parcuri — neafectând arterele de circulație;

Copacii masacrați nu se află în apropierea nici unui imobil;

Nici un cablu nu tranzitează zona supusă masacrării.

Toate aceste aspecte pot fi lesne constatate de către comisarii de mediu și nu pot fi negate pe principul faptului împlinit. Pregătim o galerie de zeci de fotografii care atestă cele 4 puncte de mai sus.

 

Având în vedere cele de mai sus, solicităm:

Să dispuneți stoparea imediată a lucrărilor ilegale de masacrarea a copacilor de pe domeniul public lal Municipiului Arad;

Să aplicați sancțiunile legale pentru încălcare legislației în vigoare;

Să dispuneți verificarea legalității avizelor și aprobărilor vare au stat la baza acestor operațiuni și să dispuneți măsurile în conformitate cu legea.

Avertizăm că în situația în care nu se iau măsuri față de această evidentă încălcare a legii vom continua demersurile noastre făcând sesizări la foruri naționale și europene.

Alianța Aradul Iubește Copacii:

Mișcarea Arădeană – presedinte Claudiu Cristea

Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică Arad – presedinte Doru Neacsu Grupul Arad pentru Rosia Montana si antifrack

Facebook Comments