SITUAŢIILE ÎN CARE GHIMBIRUL TREBUIE EVITAT

by Cristian Dobre

In zilele noastre, tot mai multi oameni folosesc regulat ghimbir. Aceasta radacina ofera o gama aparent nesfarsita de beneficii pentru sanatate, dar, cu toate acestea, anumite persoane nu ar trebui sa manance ghimbir.
Potrivit specialistilor, in anumite conditii consumul acestui condiment poate agrava starea de sanatate, dar inainte de a vedea concret care sunt situatiile in care ghimbirul trebuie evitat, iata cateva dintre beneficii:

1. Ghimbirul reduce greata cauzata de rau de miscare sau chimioterapie, congestia, durerile de cap, crampele, bufeurile si indigestia.
2. Combate inflamatia, problemele circulatorii, artrita si febra.
3. Protejeaza ficatul si stomacul.
4. Amelioreaza arsurile la stomac.
5. Stimuleaza sistemul circulator si inima.

6. Componentele picante activeaza fluxul de saliva si productia de sucuri digestive.
7. Ajuta la absorbtia unor nutrienti esentiali in organism.
8. Ajuta in tratarea tulburarilor intestinale, elimina gazele intestinale, curata colonul.
9. Reduce durererile articulare si musculare, atat intern cat si local.
10. Are proprietati afrodisiace.

Cand trebuie evitat ghimbirul
Consumul ghimbirului este sigur din punctul de vedere al reactiilor adverse asupra organismului majoritatii oamenilor, totusi categoriile de mai jos trebuie sa il evite:

Persoanele cu tulburari de sange
Ghimbirul stimuleaza fluxul de sange, de aceea poate agrava starea acestor pacienti. De asemenea, trebuie evitat ghimbirul cu doua saptamani inainte de a suferi o interventie chirurgicala.

Persoanele subponderale
Ghimbirul este o radacina uimitoare pentru persoanele care doresc sa piarda in greutate, deoarece scade apetitul, accelereaza metabolismul si topeste grasimea. Prin urmare, cei care incearca sa castige in greutate in mod natural ar trebui sa-l evite.

Bolnavii cronici
Daca luati orice medicament pentru vreo boala, consultati intotdeauna medicul daca vreti sa consumati ghimbir. In cazul in care suferiti de hemofilie si sunteti sub tratament, trebuie sa stiti ca ghimbirul anuleaza efectul medicamentului. E riscant sa combini ghimbir si anticoagulante, beta-blocante si medicamente pe baza de insulina.

Ghimbirul poate prelungi starea de somn, daca este luat impreuna cu barbituricele. Consumul zilnic de ghimbir poate sa intervina in absorbtia fierului si a vitaminelor liposolubile.

Ghimbirul sporeste puterea unor medicamente ca aspirina, clopidogrel (Plavix), ticlopidine (Ticlid), warfarin (Coumadin), fapt ce poate duce la aparitia unor hemoragii.

Ghimbirul scade glicemia, astfel tratamentul medicamentos pentru diabetici ar trebui ajustat in cazul consumului de pastile pe baza de ghimbir sau a ghimbirului ca atare.

Femeile gravide
Ghimbirul contine stimulente naturale foarte puternice, care ar putea duce la contractii premature. Prin urmare, ar trebui sa evitati ghimbirul in timpul sarcinii.

Persoanele care au probleme cu stomacul sau plamanii
Ghimbirul nu ar trebui folosit de catre persoanele cu inflamatii ale stomacului sau plamanilor. Persoanele cu pietre la fiere trebuie sa se sfatuiasca cu medicul inainte de a recurge la un tratament cu ghimbir, deoarece ghimbirul este colagog.

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments