SITUATIA DE LA „MIHAI EMINESCU“ RAMANE IN AER: FALCA FORTEAZA VARIANTA MARASESTI, OPOZITIA INSISTA PENTRU CUMPARAREA SEDIULUI

by Sida Voicu

Dezbaterea publică cu privire la situaţia şcolii gimnaziale „Mihai Eminescu“ , desfăşurată, joi, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad nu a adus nimic nou, faţă de evenimentele derulate până acum, în acest caz. Cu excepţia faptului că cele două părţi, primarul Gheorghe Falcă şi reprezentanţii puterii centralr (prefectul Pribac, deputatul Măduţa, inspectorul general Mladin) s-au întâlnit pentru prima dată faţă în faţă pe acest subiect, poziţiile sunt ]n continuare diametral opuse. Falcă forţează preluarea sediului Poliţiei de Frontieră Arad, chiar dacă de la Ministerul de Interne au venit mai multe răspunsuri identice: „Nu se poate“. De cealaltă parte, deputatul Flavius Măduţa şi consilierii USL cred că varianta cea mai bună este cumpărarea clădirii în care funcţionează şcoala în acest moment.

Dezbatere în absenţa primarului

Dezbaterea public a demarat la ora 13, aşa cum fusese anunţată, în absenţa primarului Gheorghe Falcă. Acesta a ales să fie prezent la şedinţa consiliului judeţean, acolo unde se împărţea bugetul, iar edilul şef a vrut să se asigure că nimeni nu-i iese din cuvânt, iar primarii USL nu vor primi bani de la CJA. Aşa că, a lăsat deoparte problemele neimportante ale Aradului, cum ar fi şcoala generală „Mihai Eminescu“. În lipsa lui Falcă, dezbaterea a fost cât pe-aci să se încheie în 30 de minute, după expunerea situaţiei de către prefectul Cosmin Pribac şi deputatul Flavius Măduţa.

Prefectul le-a adus la cunoştinţă părinţilor, cadrelor didactice şi consilierilor municipali USL prezenţi la întâlnire situaţia reală a şcolii „Mihai Eminescu“, aşa cum reiese din documentele oficiale. „Trebuie să fac câteva precizări pentru a lămuri unele lucruri neadevărate lansate în presă. Mai întâi, noi avem din acea clădire 1200 de metri, din cei 6000, restul fiind al Poliţiei de Frontieră. În al doilea rând, spaţiul acela este în administrarea noastră, nu în proprietate, cum s-a vehiculat. Mai apoi, trevuie spus că Prefectura a solicitat acel spaţiu în data de 5 iulie 2012, pentru a muta acolo serviciile de paşapoarte şi înmatriculări. Abia în 13 iulie 2012, Primăria Arad a început demersurile pentru a primi acel spaţiu, printr-o hotărâre de consiliu local. Eu aş fi vrut  să-l întreb pe domnul primar, ce a făcut dânsul din 2006, de când s-a retrocedat imobilul în care funcţionează şcoala „Mihai Eminescu“ şi până în iulie 2012, când am solicitat noi acel spaţiu ? Noi nu ne-am opus niciodată ca acel imobil să fie preluat de primărie. Ba din contră. Am semnat proiectul de hotărâre de guvern iniţiat de primărie în acest sens şi am solicitat retragerea proiectului prin care ceream noi imobilului. Din păcate, Ministerul de Interne ne-a transmis că nu se poate ceda acel imobil“, a spus prefectul Cosmin Pribac.

Acesta a ţinut să facă lumină şi în cazul lucrărilor care se desfăşoară în spaţiul în care se vor muta paşapoartele şi permisele, despre care Falcă spunea că sunt date cu dedicaţie pentru anumite firme. „N-aş fi vrut să implic alte persoane în această chestiune, dar mă văd nevoit să o fac. Aceste lucrări sunt făcute printr-un compartiment al prefecturii condus de o prietenă de familie a domnului Falcă. Nu ar fi trebuit să aducă acuze acestei persoane, care a semnat toate actele şi a făcut plăţile pentru acele lucrări, care sunt perfect legale. Acolo lucrează şase firme“, a declarat prefectul, care a susţinut că singura problemă a lui Gheorghe Falcă este să oprească mutarea serviciilor de la mall.

Măduţa susţine cumpărarea sediului

Deputatul PSD Flavius Măduţa a susţinut în faţa părinţilor că a fost atras în această dispută politică de Gheorghe Falcă, fără să aibă vreo atribuţie, ca parlamentar, în găsirea de spaţii pentru unităţile de învăţământ, problemă aflată strict în aria de competenţă a primăriei. „Eu am aflat de această problemă în urma unei întâlniri avute la Prefectură, de la mai mulţi părinţi trimişi acolo de domnul Falcă. Am făcut verificări, fiindcă nu ştiam despre ce este vorba şi, în urma consultării actelor, şi nu pe vorbe, am ajuns la concluzia că singura soluţie este cumpărarea actualului sediu. Am iniţiat în acest sens, împreună cu consilierii municipali USL, un proiect de hotărâre, care a fost respins de consilierii lui Falcă, pe motiv că a vorbit el cu Stroe şi că primeşte sediul Poliţiei de Frontieră. Am făcut o solicitare oficială la ministru, pentru a vedea situaţia reală, iar răspunsul l-am prezentat public: nu se poate, acolo funcţionând o instituţie cu regim special şi, în plus, s-au realizat investiţii din fonduri europene“, a declarat Măduţa.

Deputatul a ridicat şi el problema lipsei de reacţie a primăriei din 2006 şi până în 2012, când s-au plătit 700.000 de euro chirie, bani din care putea fi achitată o parte din sediu. De asemenea, Măduţa a ridicat problema altei şcoli, pentru care primăria plăteşte 8000 de euro lunar şi despre care nimeni nu discută nimic, ajungând la concluzia că singura problemă, de fapt, e mutarea serviciilor de la mall, existând anumite interese ca ele să nu fie mutate.

Ca lucrurile să fie clare, cu privire la lipsa de interes faţă de această şcoală, consilierul Gheorghe Ghilinţă a punctat faptul că banii nu sunt o problemă pentru primărie, pentru că în 2014 sunt alocaţi bani mulţi pentru mansardarea Palatului Administrativ, iar rezerva bugetară este de 5,5 milioane de euro. Totul e să se vrea cumpărarea sediului.

Falcă a fost reţinut de bugetul judeţului

După mai bine de 30 de minute de discuţii a apărut şi Gheorghe Falcă, vizibil satisfăcut de faptul că a împărţit bugetul judeţului după cum s-a hotărât la partid. Falcă şi-a motivat întârzierea prin faptul că nu a fost invitat la dezbatere, deşi primarul anunţase cu două zile înainte, într-o conferinăţă de presă, că ştie de această întâlnire şi că va participa. A fost o minciunică nevinovată, peste care s-a trecut repede, nu înainte ca Falcă să le spună părinţilor şi cadrelor didactice că a trebuit să meargă la şedinţa CJA, fiindcă Primăria Arad avea de primit bani mulţi.

După câteva minute în care Falcă şi opoziţia s-au ciondănit care să vorbească mai mult, primarul Aradului şi-a expus punctul de vedere, marşând în continuare pe spaţiul poliţiei de frontieră.

„Noi am iniţiat un proiect de hotărâre pentru preluarea acelui spaţiu, iar abia apoi a venit prefectura cu proiectul lor. Eu am fost la o întâlnire cu domnul ministru Stroe, la care trebuia să participe şi senatorul Ioan Cristina. Din păcate, acesta nu s-a mai prezentat (n.r. nici la şedinţa de ieri n-a fost prezent vreun reprezentant PNL). Am avut o promisiune din partea ministrului că problema va fi rezolvată, din păcate nu s-a ţinut această promisiune. Acum, am cerut o programare la noul ministru, domnul Oprea, care cunoaşte bine Aradul, el ne-a dat şi Cetatea Aradului, şi sunt convins că ne va ajuta. Dacă prefectura va renunţa la solicitarea lor, nu va mai fi nicio problemă“, a spus Gheorghe Falcă.

În acest moment a intervenit prefectul Pribac, care a reamintit că prefectura a mai renunţat o dată la proiectul său, dar ministerul nu a fost de acord să predea spaţiul primăriei, reiterând sprijinul necondiţionat al instituţiei pentru orice demers în folosul Aradului. Totodată, prefectul a readus în discuţie problema lucrărilor ce se efectuează la sediul poliţiei de frontieră, spunându-i primarului că actele sunt semnate de o prietenă a domniei sale, iar dacă are nelămuriri să facă o plângere instituţiilor abilitate.

Primarul a recunoscut că nu s-a făcut până acum nimic în problema şcolii „Mihai Eminescu“, pentru că „nu am fost o echipă. Nu sunt eu de vină că un senator n-a venit la întâlnire, sau că un ministru nu s-a ţinut de cuvânt. Noi suntem dispuşi să facem orice lucru ne cere Poliţia de Frontieră, să le punem la dispoziţie un alt spaţiu. Deocamdată, nu avem nicio cerere în acest sens“, a declarat Falcă.

Echipă pentru Mărăşeşti

Primarul Falcă a propus ca factorii de decizie din Arad să acţioneze împreună pentru obţinerea sediului poliţiei de frontieră. „Să facem o echipă condusă de prefect. Să facem un  memorandum, îl ducem în CLM, formăm o delegaţie, în frunte cu prefectul, Primăria, parlamentari, părinţi, cadre didactice şi mergem la Oprea. Nu are cum să ne refuze“, a spus Falcă.

Deputatul Măduţa a acceptat pe loc propunerea ca toată lumea să încerce să obţină o clădire, deşi s-a mai primit de câteva ori un răspuns negativ pe această temă, pentru că Poliţia de Frontieră nu poate fi mutată, cel puţin pentru următorii ani. „Suntem de acord să facem orice demers pentru binele elevilor de la această şcoală. Dar am şi eu o întrebare ? De ce n-a venit domnul Falcă să facem această echipă înainte de a ieşi să facă circ în presă ? De ce n-a făcut din 2006 această echipă, când avea şapte parlamentari PD-L, ministru de interne din Arad şi guvern PD-L ? Avem în buget şase milioane de euro pentru mansardarea primăriei, avem milioane de euro pentru fântâni. Chiar aşa puţin ne interesează de soarta acestor copii, să nu găsim o sumă mult mai mică pentru cumpărarea şcolii ?“, a spus Măduţa.

Primarul Gheorghe Falcă a explicat că numai din 2012 a putut să ceară acel spaţiu, fiindcă atunci s-a restructurat Poliţia de Frontieră, fiind contrazis de preşedintele executiv PC, LeontinAslău, care a susţinut că restructurarea a avut loc în 2009.

Falcă a făcut apel la cei prezenţi să uite de trecut şi să meargă împreună pe o singură propunere, aceea de a solicita ministerului sediul poliţiei de frontieră.

Părinţii vor soluţii

În discuţie au intervenit şi părinţii care au cerut soluţii concrete de la cele două părţi şi neimplicarea politicului în această chestiune. „Ne simţim ca o minge de ping-pong. Nu simţim că scopul final ar fi rezolvarea problemei, ci mai degrabă războiul politic e miza“, a spus una dintre mămicile prezente.

Un alt părinte, extrem de vehement, care solicita să nu se facă politică la fiecare intervenţie a deputatului Flavius Măduţa am aflat, la final, că este nimeni altcineva decât fratele lui Mihail Neamţu, preşedintele Noii Republici, care a candidat împotriva lui Măduţa la alegerile parlamentare. De altfel, acesta a şi părăsit sala o dată cu primarul Gheorghe Falcă, alături de consilierul municipal Lazurca şi un alt tânăr care s-a arătat şi el de-a lungul dezbaterii profund indignat de implicarea politicului.

Dezbatere întreurptă brusc

La un moment dat, în scenă a intrat preşedintele  executiv PC Arad, Leontin Aslău, care i-a cerut primarului Gheorghe Falcă să spună clar celor prezenţi „câte sute de mii de euro a primit firma dumneavoastră, Pro Arhitectura, de la proprietarul mall-ului, de unde nu se doreşte să se mute serviciile de paşapoarte şi permise. Ştiţi că eu vorbesc de obicei pe acte, iar dacă doriţi vom prezenta actele“.

În acel moment, Gheorghe Falcă s-a ridicat şi a anunţat că nu mai poate sta la discuţii, şi-a luat tovarăşii de dezbatere din sală şi a plecat val-vârtej.

Concluzia şedinţei a pus-o consilierul Gheorghe Ghilinţă, care sătul de insistenţele unei mămici bine montate pe subiect a pus o întrebare extrem de interesantă: „Ce problemă au părinţii cu sediul Poliţiei de Frontieră de pe Mărăşeşti ? Avem o şcoală care funcţionează într-un sediu, unde mai există contract doi ani. Şi avem şi bani să cumpărăm acel sediu. Ştiţi că anul acesta primăria dă 1,5 milioane de euro pentru tăiatul ierbii în Arad ? Avem bani, numai să se dorească cumpărarea acelui spaţiu“, a spus Ghilinţă.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în urma acestei dezbateri. Dacă se va forma acea echipă, dacă se vor face demersuri la Bucureşti, dacă aceste demersuri vor fi respinse ce soluţii există. Dacă până la urmă, în lipsa unor soluţii, se va cumpăra acel spaţiu. Până atunci, important e că elevii nu vor avea de suferit, existând în continuare contract pe doi ani, timp suficient ca politicenii Aradului să se pună de acord şi să găsească o rezolvare.

 

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments