Siria acuză SUA că blochează ajutoarele umanitare după cutremur

by Andreea Radu

Ministerul Afacerilor Externe și al Expatriaților din Siria a respins marți „tentativele” oficialilor americani de a „induce în eroare opinia publică mondială” cu privire la sancțiunile economice impuse poporului sirian, susținând că „nu există nimic care să împiedice livrarea de ajutor umanitar în Siria”, informează agenția de presă de stat din Siria SANA, conform stiripesurse.ro.
„Oficialii administrației americane, printre care purtătorul de cuvânt regional al Departamentului de Stat al SUA, Samuel Werberg, și misiunile permanente ale SUA la New York și Geneva, continuă încercările lor de a induce în eroare opinia publică mondială și poporul american că nu există nimic în Legea Cezar sau în sancțiunile americane care să împiedice livrarea de ajutoare umanitare urgente către poporul sirian”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Expatriaților într-un comunicat. Declarația a adăugat că sirienii, în timp ce se ocupă de catastrofa provocată de cutremur, sapă printre dărâmături cu „propriile mâini sau folosind cele mai simple unelte, deoarece echipamentele de îndepărtare a dărâmăturilor sunt interzise, deoarece sunt sancționate de SUA”. Ministerul a declarat că sirienilor li se interzice, de asemenea, „accesul la medicamente și echipamente medicale care i-ar ajuta să facă față pericolelor și bolilor, adăugând că medicamentele pentru tratarea cancerului sunt cel mai bun exemplu în acest sens.”

Tragedia din Siria

În Siria, cel puțin 1.622 de persoane au fost ucise și peste 3.600 de persoane au fost rănite de la producerea cutremurului. Catherine Smallwood, ofițerul superior de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa, a declarat pentru AFP că bilanțul final ar putea ajunge la 20.000 de morți.
„Există un potențial continuu ca alte prăbușiri să aibă loc, astfel încât vedem adesea creșteri de ordinul a opt ori față de cifrele inițiale”, a spus ea, când bilanțul victimelor se ridica la 2.600 de morți.
„Întotdeauna vedem același lucru în cazul cutremurelor, din păcate, și anume că rapoartele inițiale privind numărul de persoane care au murit sau care au fost rănite vor crește destul de mult în săptămâna următoare”, a adăugat Smallwood.
Având în vedere amploarea crizei, peste 40 de țări au oferit ajutor de urgență și asistență Turciei și Siriei. OMS a precizat că până la 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de urmările cutremurului.

Facebook Comments