SINGURUL MEDIC CARE OPEREAZA CU LASER CANCERUL PULMONAR, OBLIGAT SA SE PENSIONEZE

by Andreea Radu

Singurul medic din România care operează bolnavii de cancer cu metastase pulmonare cu laser este obligat de ministrul Sănătății, tehnocratul Andrei Patriciu Achimas-Cadariu, să se pensioneze.
Dan Mihail Nicolau, șeful Secției de Chirurgie Toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, susține că nu este lăsat să formeze un alt medic mai tânăr, care să știe să aplice tehnicile și experiența sa acumulată în timp. Dezamăgit de cei care conduc sistemul Sanitar, și fiindcă nu a fost primit în audiență de ministrul Sănătății,  doctorul Dan Mihail Nicolau îi adresează o scrisoare deschisă, publicată pe Facebook, lui Achimas-Cadariu.
„În 2-3 luni fac vârsta de pensionare și nu mi se mai acordă prelungire ca să am timp să formez alți medici în aceste tehnici, iar ca să trec în privat nu este o soluție pentru pacienți. O operație costă 15-20000 euro, pe când în sistemul de stat e gratis, adică beneficiază orice plătitor de asigurare de sănătate. Vroiam să-i prezint și să discutăm despre cum rezolvăm problema bolnavilor de cancer care au nevoie de operațiile pe care le fac. A refuzat asociația bolnavilor de cancer, care i-a solicitat întrevederea, și i-a refuzat tocmai pe cei care au adunat 140.000 de euro, ca să am cel mai performant aparat cu care să-i operez”, a explicat într-un interviu doctorul Nicolau, scrie mariustuca.ro

Scrisoarea integrală a medicului clujean Dan Mihail Nicolau

„Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru?
Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să vă permiteți să nu vorbiți cu contribuabilii care vă plătesc pentru a le asigura un confort la sănătate și de a asigura satisfacția pacienților și a corpului medical? Cine sunteți, Domnule Ministru, ca să mă puneți în situația de a cere scuze prietenilor, cunoștințelor și celor care mă citesc pentru faptul că v-am girat cu bonitate și profesionalism? Am susținut numirea Dumneavoastră fiind clujean angrenat în sistemul de sănătate din 1975, cunoscându-vă bine părinții onorabili, profesioniști cinstiți și performanți, a căror moralitate nu poate fi pusă la îndoială. Acum trebuie să recunosc greșeala de gândire pe care am comis-o și îmi cer scuze tuturor celor pe care i-am indus în eroare.

Vă întreb din nou. Cine sunteți Dumneavoastră, Domnule Ministru, ca să refuzați discuțiile cu sindicatele din sănătate, cu organizațiile pacienților, cu oamenii din sistem? Am încercat să intru în legătură cu Dumneavoastră nu pentru a vă cere o favoare de timp pentru o cafea, ci pentru a vă semnala câteva nevoi ale sistemului a căror corecție vă revin ca și sarcină. Domnule Ministru, Dumneavoastră aveți obligația de a asculta pe cei care vă plătesc pentru a asigura un sistem de sănătate performant și nu pentru o judecată a contribuabilului venită ca din partea unui extraterestru care constată că cetățenii români beneficiază de o asistență medicală mai bună decât o merită.

Cine sunteți Dumneavoastră? Îmi permit să vă întreb, deoarece profesional am luat primariatul cu media 10 în concurs unic pe țară, în București și nu pe plan local. Am reușit să imaginez tehnici chirurgicale citate în World Journal of Surgery, tehnici care se practică în diferite țări din lume. Îmi permit să vă critic din poziția celui care a reușit organizarea în Cluj-Napoca a unui congres anual, ordinar, al unei societăți europene (2006, Congresul anual al Societății Europene de Chirurgie Toracică, Cluj-Napoca, România).

Îmi permit să vă critic pentru că am obținut brevet de invenție pentru o proteză valvulară cardiacă (1992). Îmi permit să vă critic fiindcă am introdus în România chirurgia laser a metastazelor pulmonare multiple, Cluj-Napoca și România fiind printre primele țări din lume unde de practică curent aceste procedee chirurgicale. Pentru toate acestea îmi permit să vă întreb cine sunteți și ce ați realizat? Vă întreb, Domnule Ministru, în calitate de tehnocrat ce ați produs progresiv pentru sistemul de sănătate și fac o paralelă între Dumneavoastră și mentorul pe care îl aveți, onorabilul și respectatul Prof.Dr. Irimie, omul care a refuzt demnități pentru a pune la punct Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Vă sugerez, Domnule Ministru, în calitate de coleg mai vârstnic să vă priviți în oglindă și să aveți curajul să vă asumați lipsurile manageriale necesare funcțiunii pe care v-ați asumat-o și vă rog să ieșiți în fața națiunii și să vă cereți scuze pentru infatuarea și aroganța cu care ați jignit contribuabilii, pe care trebuie să-i serviți și nu să-i umiliți. Aștept un gest de onoare și demnitate din partea Dumneavoastră sub numele de DEMISIE!”.

 

Sursa: b1.tv

Facebook Comments