Sindicatele din Educaţie: 86,93% dintre grevişti continuă protestul

by Andreea Radu

Federaţiile sindicale din Educaţie afirmă că procentul membrilor de sindicat aflaţi în grevă este de 86,93 din totalul celor care au semnat referendumul pentru declanşarea acestei forme de protest. La rândul său, Ministerul Educaţiei a precizat că procentele comunicate marţi ”sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învăţământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”, scrie hotnews.ro.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret” a spus, marţi seară, că în urma centralizării făcute de sindicatele afiliate, a reieşit că marţi au fost în grevă 134.007 de membri de sindicat, ceea ce reprezintă 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru declararea grevei.
”Menţionăm că procentele avansate astăzi de Ministerul Educaţiei au fost raportate la totalul salariaţilor din învăţământ, provocând confuzie în rândul membrilor de sindicat aflaţi în grevă. Solicităm Guvernului reluarea urgentă a negocierilor în interesul sistemului de învăţământ”, afirmă sindicaliştii.

Ce spune Ministerul Educației

Conform datelor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, situația, la nivel național, după adoptarea Ordonanței de Urgență 53/2023, Ministerul Educației spune că situația profesorilor care au continuat sau au încetat greva se prezintă astfel:
În perioada 31 mai – 6 iunie, procentul cadrelor didactice care se află în grevă a scăzut cu 4,78 și, la nivel general, cu 5,26 (personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic).
Față de datele primite în 31 mai, astăzi, 6 iunie, se constată că numărul cadrelor didactice care continuă greva a scăzut în toate județele, cu excepția județului Covasna (+1,1%).
La nivel general, cei mai mulți angajați din sistemul preuniversitar și-au reluat activitatea în județele: Vâlcea (12,6%), Ialomița (11,8%), Teleorman (11%), Botoșani (10,3%), București (9%), Buzău (8%).
În perioada 31 mai – 6 iunie, și-au reluat activitatea aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ preuniversitar, din care aproximativ 10.000 de cadre didactice.
La nivel național, conform raportărilor primite de la inspectoratele școlare județene/al Municipiului București, în 1.007 unități de învățământ procentul cadrelor didactice de participare la grevă este 0 (cu 168 de unități mai mult decât în 31 mai), iar în 233 de unități participă întregul personal didactic (cu 42 de unități de învățământ mai puțin față de 31 mai).
La rândul său, Ministerul Educaţiei spune că informațiile statistice privind procentele celor care continuă protestul sau și-au reluat activitatea „sunt calculate prin raportare la totalul personalului, respectiv la totalul personalului didactic din învățământul preuniversitar, nu la numărul total al membrilor de sindicat”

Facebook Comments