Sindicaliștii Sanitas protestează în capitală. Sunt așteptate cel puțin 8.000 de persoane

by Dana B.

Federația SANITAS organizează joi, în Piața George Enescu din Capitală, un miting de protest față de tergiversările practicate de guvernanți privind problemele cu care se confruntă sănătatea și asistența socială din România, conform unui comunicat al Federației.

Potrivit președintelui federației, Leonard Bărăscu, la miting sunt așteptate să participe „cel puțin 8.000 de persoane”.

Mitingul va fi urmat de un marș de protest către Piața Victoriei, ce se va desfășura în intervalul orar 12:00 — 14:00 pe traseul Piața George Enescu — Bulevardul Gheorghe Magheru — Piața Romană — Piața Victoriei.

Membrii SANITAS sunt nemulțumiți de forma actuală a Legii — cadru nr. 153/2017 despre care afirmă că generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială.

„De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat < >. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara țării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creșterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?”, a precizat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, în comunicat.

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Programul de proteste al Federației SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.

După mitingul de joi, Consiliul Național SANITAS va decide asupra oportunității declanșării grevei generale în sistemul sanitar și de asistență socială.

Reprezentanții Federației Sanitas au participat miercuri la întâlnirea propusă de Guvernul României cu organizațiile sindicale din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Conform unui comunicat al federației, premierul Mihai Tudose, viceprim-ministrul Ion Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor Publice, Ionuț Mișa, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia — Olguța Vasilescu, ministrul Sănătății, Florian-Dorel Bodog, ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea și consilierii acestora au încercat să găsească puncte de vedere comune cu partea sindicală, pentru soluționarea problemelor privind salarizarea în sistem, acordarea tichetelor de masă, regulamentul de sporuri și alte inechități și omisiuni ale Legii-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea bugetară.

Vineri, 20 octombrie, urmează să aibă loc o nouă întâlnire, în care se vor analiza principii și variante de modificare a Anexei 2 a legii—cea referitoare la salarizarea personalului inclus în Familia ocupațională de funcții bugetare „Sănătate și Asistență Socială”.

 

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments