SINDICALISTII IES IN STRADA, SOLICITAND MODIFICAREA LEGII DIALOGULUI SOCIAL

by redactor

Sindicaliştii confederaţiei „Cartel Alfa” vor picheta sediul Ministerului Muncii din 29 septembrie până în 17 octombrie, iar în 7 octombrie vor protesta la sediul Guvernului, nemulţumiţi că Executivul nu a iniţiat modificarea Legii dialogului social, aşa cum a promis.

Preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în Consiliul general al CNS s-a decis ca de la sfârşitul lunii septembrie să înceapă acţiunile de protest.

„Deoarece toate încercările de a construi au fost blocate, aceste acţiuni de protest se vor desfăşura sub sloganul «Dretul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social» Sperăm ca la aceste acţiuni să se solidarizeze şi alte organizaţii sindicale de unitate, federaţii sindicale sau confederaţii, care până la data desfăşurării acţiunilor să-şi realizeze deciziile interne”, a spus Bogdan Hossu.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a precizat că acţiunile de protest vor începe în 29 septembrie, cu pichetarea zilnică, de luni până vineri, între orele 10.00 şi 12.00, a Ministerului Muncii, aceste acţiuni fiind programate până în 17 octombrie.

Singura zi din această perioadă în care nu vor fi proteste la sediul Ministerului Muncii este 7 octombrie, când aproximativ 5.000 de sindicalişti de la „Cartel Alfa” vor participa la un miting în Piaţa Victoriei, programat între orele 11.00 şi 13.00.

Sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, „nu transformarea lor în sclavi moderni”.

Liderul confederaţiei „Cartel Alfa” a arătat că la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptată la presiunea Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Americane, efectele pentru salariaţi sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, mai puţin de 30 la sută dintre salariaţi mai sunt astăzi acoperiţi de un contract colectiv de muncă.

 

Sursa: mediafax.ro

Facebook Comments