Şi peneliştii fac puşcărie, câteodată

by Adrian Pavel

Tribunalul Iași a decis, vineri, 27 noiembrie, să îl condamne la 3 ani și 2 luni de închisoare cu executare pe fostul ministru liberal al Educației Cristian Adomniței. Acesta este acuzat de fapte comise în calitatea de președinte al Consiliului Județean Iași, într-un dosar privind favorizarea unei firme locale, conform jurnalist.ro.

De asemenea, alături de Adomniței, judecătorii au decis să le condamne pe Teodora Jinga și Ingrid Carmen Irimescu, care au primit 4 ani și 9 luni, respectiv 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare.

Totodată, administratorul firmei favorizate, Letiția Popa, a fost condamnată la 4 ani și 7 luni de închisoare cu executare, iar firma Laser Co, pe care o conducea la momentul presupuselor fapte, a primit o amendă de 105.000 de lei.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă.

Potrivit DNA, CJ Iaşi a atribuit, în 2013, firmei Laser Co un contract de servicii de tipărire materiale de promovare a judeţului Iasi pe baza unor documente false. Actele au fost întocmite de Letiţia Popa, administratorul firmei Laser Co.

DNA a precizat că firma lui Popa nu a respectat contractul, nepredând o serie de obiecte, a căror valoare a fost de peste 213.000 lei.

Pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodata, să nu poata fi obligată, conform contractului, la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, cu intenţie, a determinat membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Irimescu, să semneze un proces verbal antedatat.

În cuprinsul acestuia se menţiona, în mod nereal, că acestea fuseseră livrate.

Totodată, în perioada martie – aprilie 2015, Cristian Adomniţei, cu intenţie directă, le-a ajutat pe Jinga şi Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor.

 

În acelaşi timp, fostul președinte al CNAS, Lucian Duță, a fost condamnat, ieri, la 6 ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit mită 6,3 milioane de euro. Decizia Tribunalului București nu este definitivă, informează Realitatea PLUS.

Tribunalul București l-a condamnat pe fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duță, la 6 ani de detenție efectivă pentru luare de mită într-un dosar al DNA. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel București.

Totodată, instanța a dispus și confiscarea a 6,3 milioane de euro de la Duță.

Fostul șef al CNAS este acuzat că ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro cash sau direct în contul din Elveţia al unei firme off-shore înregistrată în Charleston, Saint Kitts&Nevis din Antile (Caraibe), potrivit rechizitoriului DNA.

Duţă ar fi primit 800.000 de euro cash şi 5.500.000 de euro în cont. Cash-ul l-ar fi primit personal într-un garaj, într-o sală alăturată biroului de la CNAS, despre care susţinea că ar fi fost protejată împotriva înregistrărilor sau într-un apartament vecin şi care nu era pe numele lui, se arată în rechizitoriu.

Fostul pedelist ar fi primit mita, reprezentând un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) România şi de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco România.

Unul dintre contractele pentru care Lucian Duţă ar fi cerut comisionul de 10 la sută este cel din aprilie 2012 pentru implementarea Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate în valoare de peste 87 milioane de lei, adică peste 18 milioane de euro.

Facebook Comments