Sfințirea Monumentului Eroilor Români de la Săcal, Ungaria

by Cristian Dobre

În data de 1 noiembrie 2020, în preajma Zilei Armatei Române, la Biserica Ortodoxă Română din Săcal (Körösszakál) din judeţul  Hajdu/Bihar, Ungaria, s-a inaugurat un monument dedicat eroilor neamului.   La manifestare a participat şi Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula. 

Slujba religioasă aferentă evenimentului a fost celebrată de către Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), împreună cu un sobor de preoţi.

Monument dedicat Eroilor Neamului din acest sat, așezat în curtea bisericii, este realizat dintr-un clopot vechi al acestei biserici, turnat în bronz, în anul 1926, la Budapesta, și care nu mai era funcțional din anul 2015. După înlocuirea lui, în 2017, cu un clopot nou, din vechiul clopot, prins într-un ancadrament din beton și cu troiță deasupra lui, a rezultat acest monument, care va aminti şi peste veacuri despre credința strămoșilor și despre identitatea românească și a oamenilor din aceste meleaguri. Monumentul a fost realizat cu sprijinul prof. Rad Jurău Iuliana, de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Giula, care este originară din Săcal, cu ajutorul Primăriei din Săcal, prin implicarea pr. paroh Ionuț Negrău, care slujeşte aici din anul 2010.

La slujbă au participat credincioși din Săcal și oficialități, între care Pálfi Tamás, primarul comunei Săcal, Gheorghe Cozma, președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Berthold Netea, vicepreşedintele AŢRU; Eva Bonţa, președintele Autoguvernării Românești din Săcal, ș.a.

Facebook Comments