Sfaturile nutriționistului pentru perioada postului

by Dana B.

Postul Adormirii Maicii Domnului, al treilea post mare de peste an, incepe marti si se incheie in 15 august, dupa Sfanta Liturghie. Nutritionistii atrag atentia ca postul inseamna cumpatare, si nu mancare imbibata de ulei sau multe produse care seamana cu cele din carne sau branza.

Postul Adormirii Maicii Domnului incepe la 1 august si se incheie la 15 august, dupa Liturghia marelui praznic. Acest post reaminteste oamenilor virtutile Sfintei Fecioare Maria, care si-a petrecut intreaga viata in post si rugaciune continua.

„Postul este un mijloc prin care se asigura echilibrul fiintei umane. El ne introduce intr-o atmosfera de cumpatare, de infranare, de jertfa, care duc toate la indreptare. Fiinta umana este adesea asaltata de furtuna patimilor, la care ne duce de atatea ori fie pofta trupului, fie a mintii. Filosoful si inteleptul antic Platon spunea ca in firea omului se intalneste mandria leului, pornirea rapitoare a leopardului, viclenia sarpelui, precum si pornirile rele ale altor vietuitoare. Dar tot el adauga: ‘Omul are suflet rational cu care poate stapani toate aceste patimi’.
Cine se plange ca nu se poate infrana de la nimic, inseamna ca nu poate face niciun bine pentru ca a posti inseamna a incepe sa faci binele. Postul nu trebuie considerat ca o povara sau osanda, ci ca o modalitate de eliberare de patimi, din robia acestora”, explica parintele profesor Vasile Borca in cartea „Invataturi si rugaciuni folositoare”.

Postul este un act de infrangere a egoismului, de biruinta.

Postul Adormirii Maicii Domnului este mai putin aspru decat Postul Pastelui, insa mult mai sever decat cel al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel si al Nasterii Domnului, cand, in fiecare sambata si duminica, Biserica a randuit dezlegare la peste.

Asadar, in Postul Sfintei Marii este dezlegare la peste in 6 august, la sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului.

In acelasi timp, nutritionistii ne indeamna la cumpatare alimentara, recomandand sa nu fie consumate mancaruri imbibate in ulei.

„Postul nu trebuie privit ca o perioada in care putem manca mult pentru ca mancarea este mai usoara. Nu sunt recomandate mancarurile imbibate cu ulei, si nici acele produse cu aspectul unor mezeluri sau branzeturi. Acesta nu este post. Un post adevarat inseamna cumpatare alimentara, cu legume si fructe, salate si mai ales mancarea bunicilor noastre, varza, fasole, cartofi”, a explicat medicul specialist in nutritie si boli metabolice, Simona Tivadar.

Sursa: ziare.com

Facebook Comments