Sfaturi utile pentru planificarea meselor

by Florian Popa

Planificarea meselor are două avantaje foarte importante: ajută la reducerea risipei alimentare și te ajută să economisești timp și bani. Pentru a reuși să planifici cu succes mesele pe o săptămână întreagă, ar fi bine să privești această activitate ca pe una distractivă și nu ca pe o corvoadă, iar rezultatele vor fi delicioase.

Primul pas pentru a planifica mesele în mod eficient este ca înainte de a merge la cumpărături să te uiți mai întâi în frigider și în cămară pentru a vedea ce ingrediente ai în prezent la dispoziție. Cu această ocazie, poți verifica termenul de valabilitate al alimentelor și astfel nu te vei afla în situația de a le arunca mai târziu. Încearcă să te gândești la rețete pe care le poți prepara cu ingredientele pe care le ai. Chiar dacă nu vrei să pornești de la alimentele rămase prin frigider sau cămară, tot e bine să verifici ce mai ai prin casă înainte să mergi la cumpărături, pentru a evita să cumperi ceva ce ai deja.

În fiecare gospodărie există un număr destul de limitat de rețete ce se repetă de-a lungul unui an. Te-ai gândit vreodată care ar fi rețetele cel mai des pregătite la tine acasă? Ai putea să faci o listă cu rețetele respective și cu ingredientele de care acestea au nevoie. Astfel, vei ști cu siguranță care sunt ingredientele care nu trebuie să lipsească din cămara ta. Mai mult decât atât, odată ce știi care sunt mâncărurile pe care le pregătești cel mai des, poți începe să cauți idei de rețete pentru a diversifica meniul cât mai mult.

Pentru a stabili o listă cu rețete noi, începe să iei în calcul toate categoriile de mâncăruri: cele tradiționale, cele din bucătăria mediteraneeană, cele orientale sau asiatice. După ce te-ai gândit la mâncărurile preferate în funcție de originea lor, poți întocmi o listă cu mâncăruri calde și reci sau salate și nu uita de deserturi. Și pentru că fiecare dintre noi gustă surprizele, nu uita să adaugi pe listă și preparate pe care nu le-ai încercat până acum – cine știe, s-ar putea să ajungă pe lista favoritelor tale.

Atunci când planifici mesele pentru o săptămână întreagă, nu va mai trebui să gătești în fiecare zi. Din contră, vei putea să gătești pentru mai multe zile și poți evita astfel risipa alimentară. Pentru o planificare cât mai bună a meselor, împarte mâncarea pe porții și păstreaz-o în borcane sau caserole pentru a ști exact câtă mâncare ai și când va trebui din nou să gătești.

Facebook Comments