Sfaturi privind regimul alimentar în cazul în care ai tensiunea mică

by Cristian Dobre

Tensiunea mică se poate manifesta prin vedere în ceață, confuzie, amețeală din senin, senzație de leșin, greață, vărsături și slăbiciune musculară.

Tensiunea mică sau hipotensiunea poate fi consecința mai multor factori, cum ar fi sarcina, anemia, deshidratarea, bolile de inimă, glicemia scăzută, infecțiile, stresul, tulburările endocrine sau tiroidiene, boala Parkinson sau anumite medicamente.

Hipotensiunea poate apărea indiferent de vârstă, dar cu precădere bătrânii cu vârsta peste 65 de ani. Se estimează că aproximativ 20% dintre persoanele vârstnice se confruntă cu tensiunea mică.

În lipsa unui tratament, care poate consta atât în schimbarea regimului alimentar, cât și în medicație, hipotensiunea poate crește riscul anumitor afecțiuni, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Sfaturi privind regimul alimentar în cazul în care ai tensiunea mică

Bea multe lichide

Atunci când ești deshidratat, circulația sanguină este încetinită, ceea ce duce la o scădere a tensiunii arteriale. Se recomandă consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic, adică aproximativ 8 pahare, chiar și mai mult în sezonul cald, când transpiri abundent.

Mănâncă alimente sărate

Sarea (potasiul) poate duce la creșterea tensiunii arteriale, dar ai grijă să nu exagerezi, pentru a nu ajunge în cealaltă extremă, a hipertensiunii. Sunt recomandate alimente precum măslinele, brânza, tonul și supele.

Bea cafea sau ceai dacă ai tensiunea mică

Băuturile care conțin cafeină, cum este cafeaua sau ceaiul verde sau negru, cresc presiunea sângelui pe termen scurt. Așadar, dacă ești într-o criză de hipotensiune, o gură de cafea te poate ajuta să îți recapeți echilibrul. Ține cont însă că problema de bază rămâne, deci trebuie să mergi la medic pentru a afla ce anume duce la scăderea tensiunii arteriale.

Consumă mai multe alimente bogate în vitamina B12

Această vitamină are un rol foarte important în organism, și anume cel de a ajuta la producerea de noi celule roșii. Deficitul de vitamina B12 este asociat cu anemie, care duce la scăderea tensiunii și hemoragii. Printre alimentele bogate în vitamina B12 se numără ouăle, carnea de pui, peștele (ton și somon) și lactatele cu conținut redus de grăsime.

Redu cantitatea de carbohidrați din dietă

Alimentele bogate în carbohidrați, în special carbohidrați hiperprocesați, simpli, sunt absorbite rapid sub formă de glucide și zaharuri, iar asta poate duce la o scădere bruscă a tensiunii arteriale, dar și la fluctuații ale glicemiei. De aceea este important să înlocuiești, pe cât posibil, carbohidrații simpli (zahăr, făină) cu cei complecși (leguminoase, cereale integrale).

Mai mult acid folic!

Acidul folic (vitamina B9) se găsește în alimente precum sparanghelul, broccoli, ficat,  linte, mazăre și este esențial pentru prevenirea anemiei și tensiunea mică.

Porții mai mici de mâncare

Una dintre cauzele tensiunii mici este și supraalimentarea cu cantități mari de mâncare, care forțează corpul să depună mai mult efort pentru digestie. Din acest motiv este indicat să mănânci mai des, dar în porții mai mici.

Fără alcool în exces dacă ai tensiunea mică!

Pe lângă numeroasele sale efecte nocive, alcoolul deshidratează, deci contribuie și la scăderea tensiunii arteriale. În consecință, ai grijă cât alcool consumi! E de preferat ca la fiecare pahar cu băutură alcoolică să consumi un pahar cu apă, tocmai pentru a preveni deshidratarea. Dar asta nu înseamnă că poți bea la nesfârșit alcool, amăgindu-te că bei și apă pe lângă. Specialiștii spun că limita maximă zilnică de alcool este de o halbă și jumătate de bere în cazul bărbaților de de maximum o halbă în cazul femeilor.

Sursa: csid.ro

Facebook Comments