Sfaturi pentru diabetici în perioada pandemiei

by Cristian Dobre

Orice kilogram în plus adăugat greutății noastre afectează imunitatea organismului, avertizează prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, medic nutriționist. Pe de altă parte, nu este cazul nici să ținem cure de slăbire în această perioadă. Important este și somnul, care contribuie la combaterea fricii. Frica înseamnă adrenalină, iar adrenalina duce, de asemenea, la scăderea imunității.

„Noi, oamenii, trebuie să ne fortificăm printr-o alimentație corespunzătoare. Populația care se presupune că nu este bolnavă, care nu are nicio afecțiune cunoscută, este bine să-și păstreze echilibrul energetic, să nu se îngrașe. Nu este momentul să câștigăm niciun kilogram, pentru că înseamnă plus de grăsime și înseamnă depresiune imunologică. Nu este cazul nici să facem cure de slăbire, ci să ne păstrăm un echilibru alimentar”, a declarat profesorul Nicolae Hâncu la Digi24.

Ce mâncăm?

În al doilea rând, compoziția alimentelor trebuie să fie una corespunzătoare, conform normelor ce se inspiră din alimentația mediteraneană: să mâncăm în fiecare zi preparate cerealiere integrale cât se poate de mult, cât de mult să fie nerafinate, apoi să mâncăm fructe, să mâncăm legume, câte un pumn de nuci, să mâncăm albuș de ouă, să bem iaurt, două porții pe zi, și să consumăm cantități moderate de leguminoase, de fasole boabe, mazăre, linte și să fim foarte atenți ca fructele să le mâncăm, și să nu le bem sub formă de fresh-uri – recomandă profesorul Hâncu.

Să recurgem la aparatele de „tortură” din casă

Fortificarea organismului este extrem de importantă și alături de o alimentație corespunzătoare, trebuie să ne gândim că și în condițiile de apartament se poate face mișcare. Să dăm jos hainele de pe „aparatele de tortură” – bicicleta de cameră, benzile de alergare -, să ne așezăm pe ele de două-trei ori pe zi sau dacă nu le avem, să facem pur și simplu gimnastică de cameră, să antrenăm și copiii în această acțiune, să organizăm jocuri, care sunt extrem de atractive, înseamnă medicul nutriționist.

Somnul combate frica

Somnul trebuie să fie foarte regulat, e bine să avem 7-8 ore de somn pe zi. „Să nu uităm că somnul ne ajută foarte mult la combaterea fricii. Frică înseamnă adrenalină, iar adrenalina înseamnă scăderea imunității”, subliniază prof. Nicolae Hâncu.

Flora intestinală, cel mai important organ imunologic

Facebook Comments