Sfârșitul pandemiei de coronavirus e aproape. Experții vin cu vești bune

by Andreea Radu

Pe măsură ce îmbolnăvirile cu varianta Delta a coronavirusului au început să scadă în multe regiuni ale lumii, oamenii de știință estimează că, din 2022, COVID-19 se va transforma într-o boală endemică, urmând ca, ușor, ușor, să se stingă, scrie antena3.ro.

O mulțime de experți de top în boli infecțioase se așteaptă ca primele țări care vor scăpa de pandemie să aibă o combinație între rata mare de vaccinare și imunitate naturală, în rândul persoanelor care au fost infectate. Potrivit acestora, primele ar putea fi Statele Unite, Marea Britanie, Portugalia și India.

Pe de altă parte, aceștia atrag atenția că este un virus imprevizibil, care suferă mutații pe măsură ce se răspândește în rândul populației nevaccinate. Cu toate acestea, majoritatea dintre ei sunt de acord că multe țări vor lăsa în urmă ce a fost mai rău din pandemie, începând cu anul următor.

”Până la sfârșitul anului 2022, va fi punctul în care obținem controlul asupra acestui virus”

„Credem că, între momentul de acum până la sfârșitul anului 2022, va fi punctul în care obținem controlul asupra acestui virus… unde putem reduce semnificativ formele severe și decesul”, a spus Maria Van Kerkhove, epidemiologul care se află în fruntea acțiunii de combatere a Covid-19 de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Răspunsul agenției se bazează pe o muncă îndelungată alături de experții în boli, care au elaborat cursul probabil al virusului în următoarele 18 luni.

 

Până la sfârșitul anului 2022, OMS își propune ca 70% din populația lumii să fie vaccinată.

„Dacă vom atinge această țintă, ne vom afla într-o situație foarte, foarte diferită din punct de vedere epidemiologic”, a spus Van Kerkhove.

Facebook Comments