Sfântul Sava al Serbiei, sărbătorit de credincioșii ortodocși sârbi din Arad

by Andreea Radu

Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, clericii și credincioşii ortodocşi sârbi din Arad l-au prăznuit pe Sfântul Sava Nemanja, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe, întemeietorul şcolilor sârbeşti, al statalităţii şi al diplomaţiei sârbe.
Cu acest prilej, în biserica cu hramul ,,Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, a Parohiei Ortodoxe Sârbe Arad-Centru, a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească de către doi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe. La invitaţia Preasfinţitului Luchian Pantelici, Episcop al Ungariei și administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe a Timişoarei şi a comunităţii credincioşilor ortodocşi sârbi din Parohia Arad-Centru, păstoriţi de părintele protopop Ognean Plavşici, la Sfânta Liturghie a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, însoțit de Protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, Pr. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad și Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial. Ierarhii, înconjuraţi de soborul de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroșilor credincioși ortodocşi sârbi dar și români, l-au sărbătorit pe Sfântul Ierarh Sava (1175–1235).

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul preoților ortodocși sârbi din Protopopiatul Arad. La sfânta slujbă, pe lângă numărul însemnat de credincioși, au participat și domnul Vladan Tadic, consul general al Serbiei, cu sediul la Timișoara, domnul Ognean Cristici, Președintele Uniunii Sârbilor din România și domnul Sergiu Bîlcea, Vicepreședintele Consiliului Județean Arad.

La finalul slujbei, Ierarhul sârb a exprimat în cuvinte alese legăturile frăţeşti ale clerului şi credincioşilor sârbi din Arad şi Banat cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, statornicite de-a lungul anilor, mulțumindu-i totodată pentru că întotdeauna participă la această sărbătoare, și nu numai, a comunității ortodoxe sârbe din Arad.

Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulțumit Ierarhului sârb pentru invitație și pentru bunele relații ce există între Biserica Ortodoxă Română și cea Sârbă, mai ales în aceste părți de țară.

După acest moment a avut loc obiceiul numit „tăierea colacului” și o slujbă de pomenire a ctitorilor bisericii sârbești din Arad, între care a fost pomenit Sava Tekelija (1761-1842), care este înmormântat în interiorul bisericii. Sava Tekelija a fost patriot sârb și strănepot al ctitorului bisericii, a căpitanului Jovan Popovic Tekelija. Tăierea colacului este un frumos obicei sârbesc care a fost preluat de-a lungul timpului şi de către unele comunităţi ortodoxe româneşti.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital de pricesne și poezii.

 

Cătălin-Iulian Drăgan

Secretarul Seminarului Teologic Ortodox din Arad

Facebook Comments