Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României și al românilor

by Dana B.

Cu doar o zi înaintea Zilei Naționale a României, pe 30 noiembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei.

Printr-o atentă parcurgere a capitolului patru a  Evangheliei de la Matei aflăm că  ”Pe când Mântuitorul umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis:”Veniți după Mine si vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.

Așadar, aflăm că Andrei și Petru erau doi oameni simpli, doi pescari din Betsaida care, într-o zi, pe când își întindeau mrejele lor au auzit chemarea de a se transforma din pescari obișnuiți în pescari de oameni. Ce au făcut cei doi frați? Nu au au mai cerut un răgaz de gândire, nu au cerut timp de sfătuire cu altcineva, nu au amânat pe mâine ci îndată au lăsat mrejele și au mers după El. Aceasta este „chemarea” sau „acceptarea” voii Lui Dumnezeu, căci la Dumnezeu totul este prezent și acum. Răpunsul profund și sincer al inimii nu vine niciodată mâine, ci întotdeauna ACUM. Nu poți spune „te voi iubi mâine” și să fii crezut…singurul care transmite și este real este „te iubesc acum”. Acum și aici este realitatea trăirilor interioare.

Sfântul Andrei, pe care cu mândrie îl numim ”Apostolul românilor” este cel care ne-a sădit în trăire și simtire pe acel ”îndată”, pe acel ”acum și aici”, pentru că el este cel care ni L-a adus pe Hristos. Este înlăuntrul nostru, în firea noastră să spunem prezent ”acum și aici”, iar dacă aruncăm o privire în istoria poporului român găsim, slavă Domnului, belșug de exemple. Și poate că zilele acestea, când avem pe lângă dezlegarea la pește și dezlegare la mândrie…mândria de a fi român, avem obligația morală de a răsfoi filele istoriei și a da  mai departe copiilor noștri povestea lui „acum și aici”, sădindu-le în inimi exemple reale, motive reale de a fi mândri că suntem români încreștinați de Sfântul Apostol Andrei.

Și cu atât mai mult cu cât ne aflăm în Anul Centenarului, poate că o autoevaluare care să ne arate în oglindă când am spus ultima dată „acum și aici” mărturisirii Lui Hristos, nereferindu-ne aici numai la mărturisirea verbală ci în mod special la cea faptică, ar fi mai mult decât binevenită. Când am spus ultima dată ”te ajut acum”, și nu ”lasă că…”. Când  am fost ultima dată omul potrivit la locul potrivit?

Fie ca toți cei care purtați numele Sfântului Apostol Andrei să vă bucurați de sfânta sa ocrotire și Dumnezeu să vă ajute a cunoaște bucuria părtășirii acestui nume, iar nouă ca popor încreștinat de el să ne ajute a ne face vrednici de patronajul spiritual al acestui Sfânt Apostol! La mulți ani, România!

Facebook Comments