Sfânta Liturghie şi sfinţirea holdelor în satele arădene Firiteaz şi Fiscut

by Andreea Radu

În cea de-a doua zi a Rusaliilor, când este prăznuită Sfânta Treime, este în tradiţia ortodoxă, mai ales în parohiile de la ţară, ca preoţii dimpreună cu credincioşii lor să iasă la holde pentru a rosti rugăciuni speciale şi pentru a le sfinţi.

În acest context, în biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Firiteaz, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Protos. Dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, dimpreună cu Pr. Prof. Pompiliu Gavra, Directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad şi Pr. Paroh Drd. Vlad-Sergiu Sandu.

Cuvântul de învăţătură în cadrul sfintei slujbe a fost rostit de către părintele director Pompiliu Gavra, care a evidenţiat rolul Sfintei Treimi în viaţa liturgică a Bisericii şi în viaţa fiecărui credincios în parte.

Credincioşii parohiei au trăit clipe de înaltă trăire duhovnicească, întrucât răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corul Parohiei Ortodoxe Şofronea, dirijat de elevul seminarist Mureşan Bogdan.

După terminarea Sfintei Liturghii, preoţii şi credincioşii au ieşit în procesiune la o troiţă aşezată între cele doua sate, Firiteaz şi Fiscut, unde s-au întâlnit cu credincioşii din satul Fiscut, însoţiţi de preotul paroh Marius Braiţ, şi împreună au înălţat rugăciuni către Bunul Dumnezeu şi au sfinţit holdele. Credincioşii au purtat steaguri bisericeşti, icoane şi chiar frunze de nuc sau tei în mână, pornind de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din ţarină, acolo unde preoții au sfinţit apa şi au făcut rugăciunile speciale pentru protejarea holdelor, livezilor și grădinilor.

Părintele Iustin Popovici a rostit un cuvânt de învăţătură, în contextul Anului omagial pe care-l parcurgem, dedicat satului românesc, în care a apreciat acest obicei păstrat cu sfinţenie în satele noastre româneşti, în care preoţii dimpreună cu credincioşii lor ies la ţarini şi se roagă ca Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa asupra muncii lor, ca acestea să fie păzite de vitregiile vremii şi de insecte, iar recoltele lor să fie bogate. De asemenea, părintele a subliniat faptul că omul, pe lângă grija faţă de cele necesare traiului trebuie să fie preocupat şi de rodul cel sufletesc şi mântuitor, iar din ceea ce Domnezeu ne dăruieşte să dăm şi celor lipsiţi, dobândind astfel mântuirea cea sufletească.

După terminarea slujbei, credincioșii au fost stropiţi cu apă sfinţită.

La sfârşit, Părintele Vlad-Sergiu Sandu le-a mulţumit tuturor, preoţilor şi credincioşilor pentru această frumoasă împreună-rugare şi în mod special membrilor Corului Parohiei Şofronea pentru cântările de înălţare spirituală.

Elian Bodonea

Elev seminarist

 

Facebook Comments