Sfânta Liturghie Arhierească în ziua de praznic la Mănăstirea Hodoș-Bodrog a fost oficiată de doi ierarhi

by Andreea Radu

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, 15 august 2019, Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Lukijan, Episcopul ortodox sârb de Budapesta şi administrator al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, înconjuraţi de un ales sobor ieromonahi, preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Protos. Grigorie Timiș, starețul mănăstirii, Pr. Marinco Marcov, vicar administrativ al Episcopiei Ortodoxe Sârbe din Timişoara, Pr. Ognean Plavşici, protopop sârb de Arad, Pr. Prof. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Arad, Protos. Iustin Popovici, consilier cultural, Protos. Nicolae Tang, lector universitar, Pr. Pompiliu Gavra, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Arad, Pr. Marian Neagoe de la Parohia Arad-Micalaca Nouă, Pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului, Pr. Vlad Oneţ, capelan la Penitenciarul din Arad, Pr. Sorin Higioşan de la Parohia Zădăreni, Pr. Bogdan Tod de la Parohia Bodrogu-Nou, Arhid. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial și alți sfințiți slujitori.

În cuvântul de învăţătură, Chiriarhul a vorbit sub titlul ,,Masa Preacurată a pâinii vieţii”, luat din citirile scripturistice ale praznicului (Filip. 2; Lc. 10) și din rânduiala Împărtăşaniei, care s-a pogorât de sus pentru milă, ca îndemn pentru credincioşii care au respectat rânduiala postului de a se împărtăşi cu Sfintele Taine, ori Maica Domnului este astfel numită ,,masa ospăţului” la care se împărtăşesc cei ce o cinstesc ca pe un model de ascultare a cuvântului dumnezeiesc aşa cum arată Mântuitorul în pericopele scripturistice ale zilei. Prin Ea Fiul lui Dumnezeu a devenit Fiul omului spre a aduce jertfă de mântuire cu care sunt în comuniune credincioşii, a subliniat Înaltpreasfinția Sa. Tot din Sfânta Evanghelie înţelegem valoarea spirituală a satului, mai ales în acest an omagial dedicat satului românesc, deoarece în casa celor două surori, Marta şi Maria, este primit Mântuitorul, unde I s-a gătit masa.

Răspunsurile liturgice au fost asigurate de către părinții din obștea mănăstirii și membrii Grupului vocal Sfântul Ioan Hrisostom, condus de prof. Paul Krizner.

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei a primit din partea Preasfinţitului Părinte Lukijan, Ordinul de Gradul I al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Lukijan i-a acordat Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Ordinul de Gradul I al Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, ,,întru sporirea bunei înţelegeri şi convieţuiri între cele două surori, Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Aradului şi Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timişoara, ca semn al aprecierii şi preţuirii” faţă de Arhipăstorul nostru.

Înaltpreasfinţia Sa, profund emoţionat, i-a mulţumit ierarhului sârb pentru această deosebită cinste şi împreuna slujire, amintind că ,,această comuniune patronată de Maica Domnului, prin cele arătate, este un îndemn pentru pelerine de a fi mereu în comuniune în jurul Ei. În această partea a ţării noastre buna înţelegere între etnii şi confesiuni este reprezentată de unitatea Ortodoxiei, prin legătura credincioşilor ortodocşi români şi sârbi.

Părintele consilier Iustin Popovici, în numele părintelui stareţ, a obştii monahale precum şi a pelerinilor prezenţi în număr impresionant, a mulţumit celor doi ierarhi pentru înălţătoarea împreună slujire în străvechea lavră a Bodrogului, Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru faptul că în fiecare an poposeşte în mijlocul obştii şi a pelerinilor veniţi în număr atât de mare la acest praznic, precum şi Preasfinţitului Părinte Lukijan, pentru faptul că anul acesta a slujit pentru prima dată în Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi pentru înalta distincţie oferită Arhiepiscopului nostru. De asemenea, părintele consilier a amintit faptul că această distincţie este un dar al Maicii Domnului din partea Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, la împlinirea, în acest an, a unei jumătăţi de veac de la tunderea în monahism ce a avut loc în Mănăstirea Hodoş-Bodrog la 24 iunie 1969. Părintele a mulţumit și tuturor sfințiților slujitori care au participat la slujbele mănăstirii atât în ziua de praznic cât şi în ajun și pelerinilor veniți să participe la hramul mănăstirii.

După Sfânta Liturghie toţi credincioşii au participat la o agapă oferită în trapeza mănăstirii.

Tot în această zi de praznic, Chiriarhul a poposit în Parohia Firiteaz, unde a săvârșit Slujba Vecerniei și a sfinţit noul iconostas din biserica parohială.

Protos. Nicolae Tang

Facebook Comments