Sergiu Vlad: ”Pe strada Dunării în Gai e liniște, toate TIR-urile au plecat!”

by Andreea Radu

Vorbim despre o problemă ignorată timp de ani de zile de autorități, de disconfort, aglomerație, evitarea plății taxelor. De un primar care nu face nimic și de o gaură uriașă în bugetul local.

Pe strada Dunării, din cartierul arădean Gai, se află garajul unei companii de transport care operează sute de camioane și despre care primarul Aradului, domnul Gheorghe Falcă, declara în 2016 că este ilegal. Sute de camioane deranjează locuitorii, intrând zilnic într-o zonă restricționată a orașului.

În acest context, am încercat să calculăm care este beneficiul municipiului Arad, ca urmare a acceptării unei asemenea poveri de trafic și disconfort? Conform HCLM 303/2016, pentru accesul în zona B, un camion datorează bugetului local 120 de lei, plus 50 de lei pentru că intră pe o stradă cu restricție de tonaj de 7,5 to.

În urma unei acțiuni prin care am supravegheat video strada Dunării, am identificat o medie de 174 de intrări de camioane pe interval de 24h. Un calcul simplu ne-a condus la cifra de 5 milioane de lei care ar trebui să între în bugetul local în fiecare an, numai de la o firmă. Am mai solicitat Primăriei, în baza legii 544 privind informațiile de interes public, valoarea tuturor taxelor de acces încasate de la firmele de transport cu garaje în zona B a cartierului Gai, pe ultimii 4 ani.

Sergiu Vlad, deputat USR Arad: „Răspunsul Primăriei ne-a lăsat cu gura căscată: media încasărilor pe ultimii 4 ani este de 350 de lei pe an. Comparând-o cu traficul existent și cu reglementările locale, înseamnă că autoritățile au pierdut taxe de un milion de euro în fiecare an.

Nu putem să nu ne întrebăm cum de se poate așa ceva? Unde este Poliția Locală? Dacă știa din 2016 că acel garaj este ilegal, ce l-a determinat pe actualul primar să nu ia nicio măsură? Interesul cui l-a apărat?

Aceste metehne trebuie să dispară din administrație. Acum, în urma acțiunii USR și a protestelor locuitorilor, camioanele au plecat. Noi suntem deciși să administrăm altfel municipiul, iar începând cu vara lui 2020 noi vom fi cei care vor face ordine, în beneficiul arădenilor.

Video: https://www.facebook.com/USRArad/videos/427191518041368/

Facebook Comments