Serbia a înaintat un protest oficial ambasadorului Australiei la Belgrad

by Florian Popa

Ministerul sârb de Externe a prezentat joi un protest oficial ambasadorului australian în Serbia, Daniel Emery, pentru „tratamentul indecent” de care are parte tenismanul Novak Djokovic, numărul 1 mondial, izolat într-un hotel de carantină la Melbourne, scrie digi24.ro. Autoritățile australiene au negat că-l țin „captiv” pe tenisman și au spus că Djokovic „este liber să plece în orice moment”.
Serbia se aşteaptă ca ambasadorul Daniel Emery să depună un efort personal pentru ca Djokovic să obţină o cazare adecvată pentru un sportiv de rangul său, în aşteptarea unei decizii judecătoreşti cu privire la viza sa, pe care autorităţile australiene au revocat-o miercuri seară, se arată într-un comunicat al guvernului de la Belgrad.
Secretarul de stat în Ministerul sârb de Externe, Nemanja Starovic, a declarat că Serbia nu doreşte să influenţeze în niciun fel decizia autorităţilor judiciare australiene.
Totuşi, el şi-a exprimat speranţa că guvernul australian, „în spiritul bunelor relaţii bilaterale dintre Australia şi Serbia, precum şi în conformitate cu competenţele sale, îi va permite lui Djokovic să petreacă Crăciunul într-un loc mai bun”.
Starovic a declarat că în opinia publică sârbă există o puternică impresie că Djokovic este, fără voia sa, victima unui joc politic şi că a fost ademenit să vină în Australia pentru a fi umilit ulterior. El a denunţat că este tratat ca un criminal, terorist sau imigrant ilegal de către autorităţile australiene şi că acest lucru „îi amărăşte pe fanii săi şi pe cetăţenii Serbiei”.
Jucătorul sârb a fost transferat la un hotel pentru solicitanţii de azil din Melbourne, pe care familia sportivului l-a descris drept „murdar”, denunţând totodată faptul că acesta a fost privat de toate bunurile sale, în aşteptarea deciziei.
Avocaţii lui Djokovic din Australia au contestat revocarea vizei acestuia, iar apelul în acest caz va fi examinat luni de un tribunal australian.
Novak Djokovic (34 ani) s-a deplasat la Melbourne pentru Australian Open, primul turneu de Mare Şlem al sezonului, programat în perioada 17-30 ianuarie, pe care l-a câştigat de nouă ori în cariera sa (un record), după ce a primit de la organizatori o derogare medicală de la vaccinarea împotriva Covid-19, obligatorie pentru toate persoanele care intră în Australia.
Sute de oameni s-au adunat joi în centrul Belgradului, în faţa clădirii Parlamentului sârb, pentru a-şi exprima sprijinul faţă de tenisman, un cunoscut critic al vaccinului împotriva coronavirusului.
Sârbii, creştini ortodocşi, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, conform vechiului calendar iulian.

Facebook Comments