Sepsi câştigă clar primul meci al finalei şi misiunea arădencelor se anunţă tot mai grea

by Sorin Haut

FCC Baschet UAV Arad nu a reuşit să furnizeze surpriza în primul meci al finalei Ligii Naţionale, disputat în această seară. Plecată din postura de outsideră, formaţia de pe Mureş a început timid partida din Sepsi Arena, nu pe atât de plină pe cât se aşteptau cei din Sfântu Gheorghe. Campioana ultimelor cinci ediţii de campionat şi marea favorită la titlu şi în acest sezon şi-a respectat statutul şi a preluat încă din primul sfert iniţiativa, cu un 24-10 greu de remontat pe parcurs. Cu o apărare agresivă în special la jucătoarele de explozie ale Aradului şi un joc rapid, gazdele s-au dovedit clar mai bune după zece minute, cu toate că diferenţa s-a făcut în special pe finalul sfertului, dominat surprinzător de autoritar de pivoţii lui Sepsi, care au şi făcut un meci excelent. Americanca Fraser a fost de neoprit în primele zece minute, Bulj negăsind antidotul pentru presingul avansat făcut în special la Hadzovic, care a fost forţată de multe ori să încerce pătrunderi personale sau aruncări din poziţii nu prea favorabile. Aşa cum preconizam, Zoran Mikes este un bun şi experimentat tactician, el reuşind să câştige acest prim duel cu antrenorul lui FCC UAV. Diferenţa a crescut şi mai mult în sfertul doi, ecartul maxim consemnat fiind în mai multe rânduri de 21 de puncte, 33-12 în minutul 14, 38-17 în minutul 16, 42-21 două minute mai târziu şi chiar 48-27 la pauza mare!

Doar trei „galben-albastre” în zi bună, Sepsi a condus tot meciul

Doar cu Hadzovic, Keys şi Vitulova în zi decentă, Aradul nu avea cum să reziste în faţa unei Sepsi călite în astfel de meciuri cu miză, chiar şi la nivel european. Practic, “galben-albastrele” nu au fost în mână prea bună la aruncări, iar dintre pivoţi a ieşit la rampă doar cehoaica Vitulova, mult prea puţin pentru a emite pretenţii la o victorie. Totuşi, sfertul trei a fost cel mai bun pentru arădence şi singurul câştigat, de la 50-32 în minutul 22 ajungându-se la 50-40 peste patru minute, cu un “run” de 8-0, venit pe mâna Vitulovei, cu cinci puncte şi a unei triple reuşite de Keys. Diferenţa de zece minute s-a păstrat după 30 de minute, deşi gazdele au mai încercat în câteva rânduri desprinderea, iar speranţele arădene renăşteau timid, 59-49. A fost însă o simplă impresie a revenirii, pentru că Sepsi şi-a revenit la timp şi şi-a ţinut adversara mereu la o distanţă confortabilă. Avansul avea să crească din nou, 70-52 în minutul 34, moment în care conturile erau deja încheiate. Cu o bancă ceva mai lungă şi jucătoare aflate în mână bună, campioana “en-titre” nu a mai forţat prea mult pe final, meciul inaugural al finalei încheindu-se cu un scor cumva onorabil pentru FCC UAV, 76-61 (24-10, 24-17, 11-22, 17-12).

Aradul a pierdut duelul unde avea teoretic avantaj: cel al pivoţilor!

Statisticile colective indică o superioritate clară a covăsnencelor în special la aruncările de două puncte, 46 faţă de 32% şi chiar la recuperări, 48-36, capitol unde Aradul ar fi trebuit să fie superioară. De altfel, pivoţii gazdelor au fost la superlativ, ambii reuşind să termine în “double-double”: americanca Fraser, 19 puncte ş 16 recuperări şi israelianca Raber, 13 puncte şi 15 recuperări. Mikes a folosit toate cele 11 jucătoare de pe foaie, tinerele Nemeş şi Croitoru bifând şi ele primul meci al finalei. De remarcat că Sepsi a condus tot timpul pe tabelă în acest meci. Utimul act al campionatului se joacă după sistemul “cel mai bun di 5 meciuri”, iar Sepsi are acum 1-0 la general. Meciul doi e mâine seară, ora 19, tot în Sepsi Arena, iar “galben-albastrele” sunt obligate să câştige dacă vor să rămână cu şanse bune în lupta pentru trofeu. Arădencele au o misiune tot mai grea în tentativa de a cuceri al zecelea titlu din istorie, de la ultimul, din 2013, trecând deja nouă ani. Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, care din 2015 a început să domine baschetul feminin romanesc, vrea să lege al şaselea titlu la rând.

Formaţii:

Sepsi SIC: Pašić 5 (1×3), Ghizilă 3 (1×3), Jones 15 (4×3), Pop 3 (1×3), Fraser 19, Wallace 7 (1×3), Cătinean 3 (1×3), Croitoru, Nemes, Podar 8 (1×3), Raber 13. Antrenor: Zoran Mikes.

FCC UAV Arad: Keys 17 (3×3), Vitulova 15 (3×3), Hadzovic 14 (2×3), Sutherland 6, Vaida 4, Akathiotou 2, Manea 2, Fleşer 1, Ghiţă, Mîrne Nagy. Rezerve: Rotariu, Vaţi. Antrenor: Bogdan Bulj.

(foto: FCC Baschet UAV Arad, Cipri Petcuţ)

 

Facebook Comments