Senatorii au lucrat în plen, anul trecut, doar 6 zile pe lună, iar deputații 7 zile

by Florian Popa

Anul trecut, senatorii au lucrat în plen, în total, de doar 68 de ori, echivalentul a 6 zile de muncă pe lună, iar deputații de 81 de ori, echivalentul a 7 zile de muncă pe lună, arată un calcul făcut de ziare.com. O zi de muncă depășește salariul minim net pe economie.

Cât au muncit parlamentarii români anul trecut

Ziare.com precizează că sesiunea parlamentară a început în februarie, dar senatorii au fost nevoiți să-și întrerupă vacanța în luna ianuarie, de trei ori, pentru a trece niște prouecte de legi urgente. Ei au venit și din vacanța de vară de două ori, în iulie. La rândul lor, deputații și-au întrerupt o singură dată vacanța, în iunie.

Câte zile de plen au avut senatorii în 2022:

Ianuarie – 3 (ședințe extraordinare)
Februarie – 8
Martie – 5
Aprilie – 5
Mai – 9
Iunie – 8
Iulie – 2 (ședințe extraordinare)
August – 0 (vacanță)
Septembrie – 8
Octombrie – 9
Noiembrie – 5
Decembrie – 7

Câte zile de plen au avut deputații în 2022:

Ianuarie – 0 (vacanță)
Februarie – 10
Martie – 10
Aprilie – 9
Mai – 10
Iunie – 10
Iulie – 1 (ședință extraordinară)
August – 0 (vacanță)
Septembrie – 8
Octombrie – 7
Noiembrie – 9
Decembrie – 7

Pe lângă munca în plen, parlamentarii au activitate și în comisiile de specialitate, dar ședințele au loc, de regulă, o dată pe săptămână și țin în medie o oră.

De asemenea, teoretic, vineri, parlamentarii ar trebui să lucreze în circumscripțiile în care au fost aleși, dar nimeni nu verifică dacă acest lucru chiar se întâmplă.

Câți bani au încasat parlamentarii anul trecut

Potrivit calculelor ziare.com, un deputat a primit aproximativ 1.700 de lei pentru fiecare zi petrecută în plen anul trecut, iar un senator a câștigat 2.100 de lei.

De precizat că, pe lângă salariu, parlamentarii mai primesc și alte beneficii: o sumă forfetară pentru cabinetele parlamentare și activitatea din circumscripții (25.000 lei), 1.400 de lei pentru transportul în circumscripția electorală, o diurnă de aproximativ 200 de lei, 4.600 de lei pentru cazare în București (în cazul celor care nu au locuință în Capitală), telefon, tabletă, transport gratuit cu trenul și o călătorie dus-întors cu avionul către circumscripția electorală din care fac parte.

Facebook Comments