Semnăturile arădenilor care susțin modificarea legislației electorale vor fi depuse în Parlament

by Andreea Radu

USR Arad a susținut o conferință de presă, alături de partenerii săi, Aradul Civic și PLUS Arad, ocazionată de depunerea spre atestare a semnăturilor celor care susțin inițiativa cetățenească #OameniNoi, pentru modificarea legislației electorale.

Dintre principalele propuneri ale proiectului amintim revenirea la alegerea primarilor în două tururi, votul preferențial pe liste de partid, o mai bună reprezentare a diasporei, reducerea numărului de semnături și eliminarea pragului electoral la alegerile locale și europarlamentare, monitorizarea electronică a prezenței la vot.

În județul Arad au fost strânse 6.900 de semnături, din care peste 4.500 în municipiul Arad. Suntem pe locul 3 la nivel național ca număr de semnături strânse. Procedural, urmează atestarea acestora de primării și apoi depunerea la Parlament.

Adrian Wiener, senator USR Arad: ”Acest proiect are ca scop întărirea democrației reprezentative din România, prin eliminarea unor adevărate cămăși de forță proiectate pentru a asigura conservarea partidelor clasice la putere. Este un efort comun al asociațiilor civice și al partidelor nou înființate, pentru a asigura accesul pe scena politică a celor deciși să constituie o clasă politică onestă.

Siegfried Mayer, Aradul Civic: ”Deși este o temă dificilă, prin efortul comun al organizațiilor implicate am reușit să depășim în Arad pragul legal de 5.000 de semnături. Am avut o echipă inimoasă de voluntari, care au stat la cort, care au ieșit la acțiuni în municipiu și în județ, pentru a vorbi cu cetățenii și a le obține sprijinul.

Marius Buftea, PLUS Arad: ”Acest demers se adresează și românilor din diaspora, privați acum de posibilitatea de a-și exprima votul în condiții normale. Am trecut prin această experiență în 2014, când românii din Paris și alte orașe europene au așteptat peste 8 ore pentru a vota. Considerăm că schimbarea legislației electorale, de care actuala clasă politică se teme, le va da posibilitatea să voteze normal, ca orice cetățean al Uniunii.

 

Facebook Comments