SEFII BIROURILOR ELECTORALE VOR FI INTERCEPTATI DE STS, PENTRU EVITAREA FRAUDELOR

by Sida Voicu

Convorbirile telefonice între preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare ar urma să fie înregistrate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Autoritatea Electorală.
Este vorba mai exact despre discuţiile purtate pentru soluţionarea posibilelor cauze de vot multiplu. Proiectul se află în dezbatere publică.
Potrivit legii, Autoritatea Electorală Permanentă cu sprijinul STS şi INS asigură implementarea şi gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot si de prevenire a votului ilegal pe baza datelor şi informaţiilor din registrul electoral, registrul secţiilor de votare şi listele electorale suplimentare.
Discuţiile între şefii birourilor electorale ar urma să fie înregistrate de STS pentru rezolvarea cazurilor în care codul numeric personal al unui alegător apare de mai muilte ori în centralizarea datelor. Prevederile vizează procedurile de verificare a codului numeric personal atât pentru alegerile locale, cât şi cele parlamentare.
Deocamdată, discuţiile au avut un caracter tehnic şi au vizat aplicaţia informatică pentru verificarea dreptului de vot, respectiv interfaţa acesteia, precum şi mesajele furnizate ca urmare a operaţiunilor de verificare şi validare a codului numeric personal.
Proiectul a fost publicat pe site-ul autorităţii electorale permanente pe 21 ianuarie la secţiunea Legislaţie-Dezbatere publică. , iar observaţiile pot fi transmise în termne de 15 zile.
Ce presupune proiectul de hotărâre de guvern?
– asigurarea de către STS a înregistrării convorbirilor dintre preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare efectuate în vederea soluţionării cazurilor în care codul numeric personal al unui alegător figurează ca fiind deja înscris în SIMPV;
– stabilirea sarcinilor operatorilor de calculator care nu au fost repartizaţi pe secţii de votare;
– reglementarea mesajelor furnizate de SIMPV, după validarea operaţiunii de preluare în ADV a codului numeric personal al alegătorului care se prezintă la vot;
– stabilirea mesajelor care pot apărea în interfaţa ADV, la alegerile locale şi parlamentare generale, în cadrul operaţiunii de verificare a codului numeric personal al alegătorului prin intermediul acestei aplicaţii.

 

Sursa: b1.ro

Facebook Comments