Şefa tirului românesc, arădeanca Lucia Mihalache: „2021 a fost de excepţie!” Doi pistolari arădeni, printre laureaţii anului!

by Sorin Haut

Preşedintele Federaţiei Române de Tir Sportiv, arădeanca Lucia Mihalache a declarat pentru AGERPRES că ratarea calificării în finală în proba de puşcă aer comprimat 10 metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost o întâmplare şi că în ciuda acelui rezultat, Laura Ilie rămâne un sportiv de excepţie care a reuşit rezultate extraordinare în 2021. „Laura este şi va rămâne un sportiv de excepţie. Ea e şi în acest an sportivul numărul 1 al Federaţiei Române de Tir Sportiv. Ca să nu mai spunem că este sportivul numărul 1 în clasamentul mondial. Ceea ce s-a întâmplat la Jocurile Olimpice este o întâmplare. Nu suntem roboţi, suntem oameni. Se poate întâmpla, dar valoarea Laurei rămâne, ca dovadă faptul că în finala Cupei Mondiale din luna noiembrie, din Polonia, a avut rezultate extraordinare. Mai exact, locul doi la individual şi locul trei la mixt, împreună cu un sportiv din China. Iar aceste rezultate le-a avut într-un concurs în care au fost prezenţi cei mai buni 16 sportivi ai lumii. Dacă între 10 rezultate extraordinare este unul mai puţin bun – pentru că efectiv cifra de calificare în finala de la Tokyo a Laurei a fost una bună, a fost în parametri – nu cred că poate fi condamnat niciun sportiv din lume”, a afirmat Lucia Mihalache.


Sursa foto: frts.ro

Laure Ilie – cea mai bună sportivă din 2021: lider mondial, dinamovista a debutat la Jocurile Olimpice!

„2021 a fost un an bun, pot să spun de excepţie. În afară de rezultatele Laurei Coman şi ale echipei naţionale de puşcă, noi am mai obţinut două medalii la talere, la Campionatele Europene, una de bronz la dublu mixt juniori (n.r. – prin Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai) şi la Mondialele de juniori un loc doi în proba de mixt skeet (n.r. – prin Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai) şi un loc 3 cu echipa de pistol aer comprimat tot de juniori (n.r. – prin Daria-Olimpia Haristiade şi Luca Joldea). Asta înseamnă că avem viitor şi sunt foarte fericită„, a mai adăugat Lucia Mihalache. În 2021, Federaţia Română de Tir Sportiv s-a confruntat în special cu probleme financiare. „Problemele cu care ne-am confruntat au fost doar de buget, ca, de altfel, şi majoritatea federaţiilor şi cluburilor sportive. Consider că pe viitor ar trebui să se ţină cont şi de cluburile sportive, pentru că acestea au antrenori care se dedică şi muncesc foarte mult. Şi e dureros să ajungi la un anumit nivel, să ajungi în lotul naţional, să pleci la competiţii internaţionale şi să vezi ce condiţii au ceilalţi… Am impresia că este un deja-vu… când eram eu junioară şi vedeam sportivi din alte ţări ce condiţii şi ce pregătire făceau… Era ca în vorba aia din fotbal ‘este 1-0 la ei pentru echipa mea’. Dar să sperăm că va fi bine şi la noi… aşa suntem obişnuiţi, să sperăm. Eu am încredere în domnul ministru, având în vedere că este sportiv de înaltă performanţă şi ştie cu ce se mănâncă sportul. Eu am încredere că sportul va reînvia şi nu este un clişeu, eu chiar simt chestia asta”, a explicat preşedintele Federaţiei.

Pistolarii arădeni Daria Haristiade şi Luca Joldea, pe podiumul mondial al juniorilor!

Calificările pentru JO de la Paris 2024 încep chiar din ianuarie, anul viitor

Anul viitor, sportivii de la loturile naţionale vor începe deja calificările pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024. „Am discutat în cadrul federaţiei despre calendarul pe anul 2022, în tirul sportiv s-au schimbat puţin lucrurile în ceea ce priveşte calificările pentru Jocurile Olimpice. Mai exact au reintrodus Grand Prix-urile de calificare pentru Jocurile Olimpice şi practic asta înseamnă că va fi nevoie de mai mulţi bani încă de la începutul anului… fără de care nu vom putea să ne calificăm. Deci va trebui să participăm la toate competiţiile. Pe lângă Cupele Mondiale, Europene şi Mondiale, care contau deja în calificările pentru Jocurile Olimpice trebuie să mergem şi la cele trei sau patru Grand Prix-uri introduse. Acestea vor conta în punctajul de calificare la Jocuri. Aşadar, la noi, la tir, calificările pentru Paris încep chiar din luna ianuarie 2022, când probabil nu vom avea buget. Dar noi sperăm până în ultimul ceas„, a mai spus pentru AGERPRES fosta taleristă de mare succes a României, director la CSM Arad. Laura Ilie rămâne şi în 2021 sportivul numărul 1 al FRTS, iar printre laureaţi se numără şi pistolarii Luca Joldea (CSM Arad) şi Daria Haristiade (dublă legitimare Dinamo – CSM Arad), medaliaţi cu bronz mondial la nivel de juniori, în proba de dubu mixt: „Sportivul anului la tir sportiv este Laura Ilie şi antrenorul anului Olimpiu Marin. Iar laureaţii anului sunt cei patru juniori care au luat medalii la europene şi mondiale, adică Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai la talere, Daria-Olimpia Haristiade şi Luca Joldea la pistol şi cele două fete, Roxana Sidi şi Eliza Alexandra Molnar, din echipa cu medalie la Europene. În ceea ce priveşte sportivul anului la toate disciplinele, consider că pe primul loc se află Ana-Maria Brânză. Le-aş pune pe fetele de la canotaj pe primul loc, dar Ana-Maria are un atu în afară de medalia de argint de la Tokyo, s-a şi retras din activitate şi în plus va ajuta tinerii de la scrimă cu experienţa ei”, a precizat Lucia Mihalache.

Fraţii gemeni Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai, printre remarcaţii anului


Sportiva Laura Georgeta Ilie, singura reprezentantă a României în concursul de tir sportiv din cadrul Jocurilor Olimpice, s-a clasat pe locul 9 în proba de puşcă aer comprimat 10 metri, ratând calificarea în finala competiţiei supreme pentru doar 0,5 puncte. Aceasta a fost prima participare la Jocurile Olimpice a sportivei legitimată la clubul Dinamo. În componenţa Laura Ilie, Roxana Sidi şi Eliza Alexandra Molnar, România a cucerit medaliile de bronz în proba feminină pe echipe la puşcă aer comprimat 10 metri din cadrul Campionatelor Europene de tir sportiv de la Osijek (Croaţia). La Cupa Preşedintelui, competiţie de tir sportiv desfăşurată la Wroclaw (Polonia), Laura Ilie a câştigat medalia de argint în proba feminină de puşcă aer comprimat, 10 metri, precum şi medalia de aur în proba pe echipe mixte la puşcă aer comprimat, 10 metri, alături de chinezul Lihao Sheng. România a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Europene de tir sportiv de la Osijek (Croaţia), în proba de skeet pe echipe mixte la juniori prin fraţii gemeni Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai. Aceiaşi Raveca-Maria Islai şi Etienne-Cristian Islai au adus României şi medaliile de argint în proba de skeet mixt pe echipe la Campionatele Mondiale de tir sportiv pentru juniori de la Lima (Peru). În cadrul aceleiaşi competiţii, România a mai cucerit medalia de bronz pe echipe mixt, la pistol cu aer comprimat 10 metri, prin Daria-Olimpia Haristiade şi Luca Joldea. (sursă: agerpres)

Facebook Comments