Secțiile ATI ale Spitalului Județean Arad au nevoie de investiții de 7,6 milioane de lei, pentru a funcționa normal

by Florian Popa

1,5 miliarde lei ar trebui să aloce Ministerul Sănătății pentru investiții în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din întreaga țară pentru a nu pune în pericol viețile pacienților tratați în spitale, arată newsweek.ro

Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate conținutul unui raport de control făcut în 302 secții de Anestezie și Terapie Intensivă, raport cerut de Guvernul României și Ministerul Sănătății în urma incendiului de la Spitalul Piatra Neamț în urma căruia 15 pacienți au decedat.

Conform acestui raport, cele 302 secții de Anestezie și Terapie Intensivă au nevoie, pe lângă medici de gardă, de modernizarea instalațiilor electrice pentru ca acestea să facă față unui număr mare de consumatori, de instalarea de prize rapide pentru oxigen, de grupuri de igienizare, de sisteme de intubație, de sisteme de tratare a aerului și de rezervoare de apă pentru incendii.

Toate aceste achiziții de echipamente și modernizarea a secțiilor ATI din întreaga țară sunt obligatorii pentru ca secțiile să respecte normele sanitare în vigoare. Mai mult, banii pentru investiții ar trebui prevăzuți în bugetul pe anul curent.

Spitalul Clinic de Urgență Arad: 7,6 milioane lei

Conform raportelor întocmite de DSP Arad, secția ATI 1 a Spitalului Clinic de Urgență Arad are nevoie de investiții majore. De exemplu, trebuie înființată o cameră de lucru pentru asistente cuplată cu stația centrală de monitorizare.

Pentru funcționarea acestei secții ATI este necesară achiziționarea mai multor echipamente medicale: EEG presiune intracraniana, stimulator cardiac extern, pompe nutriție, aparat epurare extracorporală, sistem de încălzire a lichidelor perfuzabile, aparat pentru realizarea hipotermiei, aparat pentru măsurarea coagulării, fibrobronhoscop, aparat EEG portabil.

Valoarea echipamentelor a fost estimată în jurul sumei de 300.000 lei. Alți 400.000 lei sunt necesari pentru ventilație mecanică prin exhaustare. Suma de un milion de lei este necesară pentru instalarea prizelor vacuum.

În total, doar pentru Secția ATI 1 este nevoie de aproximativ două milioane lei.

Secția ATI 2 a Spitalului Clinic de Urgență Arad are nevoie investiții minime de aproximativ 1,1 milioane lei.

Secția ATI 3 a aceluiași spital are nevoie de alte 3,1 milioane lei pentru achiziția aparaturii medicale și funcționarea în cadrul legal al acestei secții. Secția ATI 4 ar avea nevoie de investiții minime obligatorii de 2,4 milioane lei.

Facebook Comments