Secretul longevității tibetanilor

by Dana B.

Un grup de cercetatori americani au ajuns la concluzia ca popoarelecare traiesc in zonele montane sunt diferite din punct de vedere genetic de altele. In cursul secolelor organismul lor s-a adaptat astfel incat sa asigure supravietuirea in conditii extreme.

Sa traiesti la o cota cat mai inalta prelungeste si imbunatateste viata. Nu doar aerul mai curat, mancarea mai sanatoasa, miscarea sau ritmul de viata mai putin stresante sunt cele care asigura o viata mai lunga si o batranete activa. Cercetatorii americani au ajuns la concluzia ca aceste grupuri de persoane sunt diferite si din punct de vedere genetic. Organismul lor a suferit de-a lungul secolelor mutatii genetice capabile sa garanteze supravietuirea speciei in conditii extreme.Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Berkeley, publicat in ultimul numar al revistei Science, a reusit sa explice de ce rezistenta la aerul rarefiat, unde concentratia de oxigen este si cu 40% mai scazuta decat cea de la nivelul marii, incetineste efectele imbatranirii si imbunatateste prestatia organelor interne. Cercetarea care a avut loc in Tibet a confruntat DNA-ul a 50 de locuitori din Himalaya cu cel al unui grup de 50 de chinezi de etnie han, nascuti la campie.

Pana acum cercetatorii descoperisera deja zece gene care diferentia cele doua popoare. Echipa condusa de profesorul Rasmus Nielsen a gasit acum 30 gene diferite, indentificand pentru prima data la descendentii generatiilor care locuiau la o altitudine de peste 3.500 de metri, un fel de „umanitate paralela”. Aceste diferente se extind la cele peste 13 milioane de persoane care traiesc pe Glob, la altitudini de pana la 5.000 de metri. Totodata, descoperirea spera sa dea noi orizonturi in cercetarea unor boli cauzate de privarea de oxigen, precum epilepsia si schizofrenia. Potrivit cercetatorilor californieni aceste popoare sunt protagonistele „celor mai rapide mutatii genetice intalnite pana acum”, iar aceste schimbari sunt date de felul in care organismul utilizeaza oxigenul.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments