Secretul longevității călugărilor de la Athos

by Dana B.
Calugarii duc o viata cumpatata si din punct de vedere alimentar, nici vorba de mancaruri procesate, mesele sunt luate in liniste, acesta fiind motivul pentru care fetele bisericesti de pe Muntele Athos au o speranta de viata mai lunga cu zece ani decat grecul obisnuit.

Acest stil de viata face obiectul unei carti care te invata mai degraba cum sa traiesti, nu doar cum sa slabesti. Este vorba de volumul „The Mount Athos Diet“ (Dieta de la Muntele Athos), scris de Richard Storey, Sue Todd si Lottie Storey, trei nutritionisti care au incercat sa schimbe conceptul de dieta prin impartirea celor sapte zile ale saptamanii in trei perioade alimentare distincte, inspirati de cele observate la manastirile de pe muntele Athos: trei zile de moderatie, trei zile de post si o zi de sarbatoare sau dezlegare.

„Calugarii se numara printre cei mai sanatosi oameni din lume, cu rate foarte scazute de cancer si aproape fara cazuri de Alzhaimer, iar dupa ani in care am trait printre ei pot spune ca dieta lor joaca un rol important in starea de sanatate. De fiecare data m-am intors de la muntele Athos mai slab cu cateva kilograme, mai sanatos si cu un tonus mai bun, dar niciodata nu am simtit ca as fi facut un efort sau ca as fi fost privat de ceva anume. Am testat dieta calugareasca pe mai multe persoane ca sa vedem daca este eficienta si in cazul unui stil de viata modern. Eu am slabit aproape 10 kilograme, toata lumea a slabit”, a explicat Storey pentru Daily Mail, consemneaza adevarul.ro.

Astfel, in timpul zilelor de post trebuie eliminate toate produsele lactate, pestele, alcoolul, ouale si uleiul, in favoarea portiilor mici de fructe, legume, nuci de toate felurile, seminte si diverse tipuri de fasole. Zilele de moderatie trebuie „inchinate“ unei diete tipic mediteraneene, care sa includa lactate proaspete, ulei de masline, peste, carne de pui si oua, dar sa excluda pe mai departe zaharul, alimentele procesate si carnea rosie.

Ziua de dezlegare, dupa cum anunta si denumirea, este momentul de rasfat, cand putem gusta, insa tot cu moderatie, din carne rosie, ciocolata, prajituri sau alte bauturi bahice in afara de vin rosu.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments