Secretarul general al NATO se declară îngrijorat de retorica secesionistă din Bosnia

by Andreea Radu

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat luni îngrijorat de retorica secesionistă din Bosnia şi de interferenţa străină în această ţară, inclusiv de cea venită din partea Rusiei, potrivit agenţiilor de presă Reuters şi Hina. El s-a referit la anunţurile repetate ale liderului sârb bosniac Milorad Dodik conform cărora Republica Srpska, entitatea sârbă din Bosnia, va face eforturi pentru a se uni cu Serbia vecină.
”Acest lucru subminează stabilitatea şi împiedică reformele”, a afirmat Stoltenberg, adăugând că toţi liderii politici trebuie să lucreze pentru a apăra unitatea, a construi instituţii naţionale şi a realiza reconcilierea.
”NATO rămâne hotărâtă să sprijine parcursul euro-atlantic al Bosniei; fiecare ţară are dreptul de a-şi alege aranjamentele de securitate, fără nicio interferenţă străină”, a spus secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice după o întrevedere cu şefa executivului bosniac, Borjana Kristo.
Stoltenberg a ajuns la Sarajevo duminică seară, aceasta fiind prima etapă a turneului său în Balcanii Occidentali care se va încheia miercuri. La scurt timp după sosirea la Sarajevo, înalta oficialitate NATO a avut o întâlnire cu reprezentanţii preşedinţiei colegiale a Bosniei. Jens Stoltenberg are prevăzute pentru luni întrevederi cu ministrul apărării bosniac Zukan Helez, cu reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, inclusiv cu Înaltul Reprezentant Christian Schmidt, cu şeful Comandamentului NATO de la Sarajevo şi cu ofiţeri EUFOR.
Luni după-amiază, Stoltenberg va ajunge în Kosovo, unde va avea discuţii cu preşedinta Vjosa Osmani-Sadriu şi cu prim-ministrul Albin Kurti.
A doua zi, Stoltenberg se va afla la Belgrad, unde va avea întâlniri cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi cu premierul Ana Brnabic. Ulterior, el se va deplasa în Macedonia de Nord pentru a se întâlni cu preşedintele Stevo Pendarovski şi cu premierul Dimitar Kovacevski. Înalta oficialitate NATO va rosti un discurs în parlamentul nord-macedonean, scrie agerpres.ro.
Jens Stoltenberg va avea miercuri, la Skopje, o întâlnire cu lideri ai unor ţări NATO din regiune. Au fost invitaţi să participe premierul albanez Edi Rama, preşedintele croat Zoran Milanovic, premierul muntenegrean Milojko Spajic şi premierul sloven Robert Golob.

Facebook Comments