SECHESTRU PE 5 TONE DE BRÂNZĂ ŞI CAŞCAVAL, LA O FABRICĂ ARĂDEANĂ

by Florian Popa

Inspectorii sanitar-veterinari au pus sechestru pe 5.000 de kilograme de brânză şi caşcaval, în urma unui control de rutină efectuat de către Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad la o fabrică de produse lactate din judeţ, recent pusă în funcţiune, unde au fost descoperite o serie de nereguli, a informat directorul executiv al instituţiei, dr. Viorel Agud.

Potrivit sursei citate, fabrica respectivă nu efectuase analizele necesare în cazul laptelui care era folosit la fabricarea produsului finit, fapt care putea să pună în pericol siguranţa consumatorilor.

În aceste condiţii, inspectorii DSVSA Arad au confiscat cinci tone de brânză şi caşcaval, produsele urmând să fie distruse într-o unitate specializată, pentru a se evita apariţia unor evenimente neplăcute. De menţionat faptul că, fiind recent pusă în funcţiune, fabrica producea pe stoc, astfel încât produsele sale nu au ajuns în magazine.

„În urma verificărilor efectuate la o unitate de procesare a laptelui, ca materie primă, inspectorii DSVSA au depistat produse (brânză şi caşcaval) obţinute din lapte care nu avea efectuate analizele privind calitatea (lapte neconform). Urmare a acestui fapt a fost supusă sechestrului cantitatea de 5.000 kilograme produs finit (brânză şi caşcaval) care urmează să fie denaturată la o unitate specializată. Menţionăm că din lotul cu probleme nu a ajuns spre comercializare nicio cantitate din acest produs”, a declarat marţi, potrivit unui comunicat de presă citat de Agerpres, Viorel Agud.

Surse din interiorul DSVSA Arad au precizat pentru agenţia de ştiri că firma în cauză achiziţiona laptele folosit ca materie primă de la diferite persoane fizice care, având un număr mic de animale, nu îşi permit să ducă laptele la analize. Mai mult, nici producătorul nu făcea analizele necesare. Inspectorii sanitar-veterinari au depistat neregulile în urma unui control de rutină, când au observat faptul că exista o diferenţa mare între produsul finit şi intrările de lapte.

„Atragem atenţia tuturor procesatorilor de lapte asupra obligativităţii efectuării analizei calitative a laptelui materie primă şi a posibilităţii demonstrării în orice moment a stării de sănătate a animalelor de la care provine acest lapte (Reg.C.E.853/2004, secţiunea IX). De asemenea, sfătuim populaţia să cumpere produse de origine animală doar din unităţi autorizate sanitar veterinar, să verifice valabilitatea produsului achiziţionat şi modul de păstrare al acestora în momentul achiziţionării”, a adăugat directorul executiv al DSVSA Arad.

Facebook Comments