SEARĂ CULTURALĂ DE EXCEPȚIE LA MĂNĂSTIREA TEIUȘ DIN MITROPOLIA BANATULUI

by Dana B.

Seara zilei de duminică, 12 iunie 2016, a fost marcată, în Episcopia Caransebeșului, de o seară culturală de excepție desfășurată la Mănăstirea Teiuș, unde a avut loc lansarea cărții ”PE CĂRĂRI DE SUFLET- Flori duhovnicești din grădina Teiușului”, scrisă de Părintele Arhimandrit Justinian Tibil, Starețul Mănăstirii Teiuș.

Într-o atmosferă, generos încununată de prezența Cvartetului Capriciosso al Operei din Timișoara, care a făcut deschiderea si încheierea evenimentului, cei aproximativ 200 de credincioși care au ales să petreacă seara de duminică la Teiuș s-au putut bucura de căldura plină de emoție a unui moment demn de păstrat in vistieria personală a amintirilor de suflet.

Gazda evenimentului, Părintele Vasile Bădescu din Timișoara, s-a dovedit a fi omul potrivit la locul potrivit, știind cum să dea greutate fiecărui moment în parte prin intonație, dăruire si căldura transmiterii mesajului cărții, atrăgând atenția în mod deosebit cu momentul citirii capitolului 29 din carte ”Toaca-sunetul dragostei fără de leac a sufletului meu” , care l-a determinat să sublinieze curajul manifestat prin scris al Părintelui Justinian, și din care cităm o mică parte: ”Cine a zis că un călugăr nu se poate îndrăgosti? De-aș putea așterne, în cuvinte, simțămintele și trăirie pierdute în… cântecul  de toacă! Căci, cum poți, altfel, defini ceva cu care te contopești ființial, dacă nu dragoste fără de leac? Probabil mulți vor zâmbi, facând legătura cu ziua în care tinerii noștri își sărbătoresc dragostea… ziua de dragobete, în care, nu întâmplător, am ales să scriu despre TOACĂ. Da, dragostea, sub toate formele ei proiectate în Lumina cea de sus, trebuie sărbătorită, așa că puteți considera rândurile acestea, un soi de dragobete monahal…”

Primul invitat la microfon a fost Părintele Dumitru Vana de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, care a coborât în doar câteva secunde de la pupitru în sufletele auditoriului prin purtarea într-o călătorie emoționantă de la versurile lui Vlahuță, la Cicero, iar într-un final reușind să împodobească ochii tuturor cu lacrimi pe care nu de multe ori le aduci la viață, pentru că erau niște lacrimi coborâte direct din ”Cântecul Potirului„ pe care a recitat-o într-un mod care l-a adus la propriu pe Nichifor Crainic în mijlocul nostru, poezie, care, de altfel, se află chiar la începutul cărții Părintelui Justinian.

Când credeam că după un astfel de moment cu greu te mai poți deschide  unui alt discurs, la microfon a fost invitat domnul Profesor Univ. Dr. Gheorghe Borceanu , Președintele Colegiului Medicilor din România, care ne-a purtat, plin de emoție, într-un alt registru al trăirilor prin mărturisirea legăturii de suflet pe care o are cu Mănăstirea Teiuș și cu Părintele Justinian, dar totodată subliniind actul de normalitate, înțeles în forma sa cea mai pură, a momentului la care participam: lansarea cărții ”Pe cărări de suflet- Flori duhovnicești din grădina Teiușului”.

Al treilea, și în niciun caz cel mai puțin emoționat, a luat cuvântul și Părintele Justinian care ne-a purtat chiar în momentul zero al Teiușului, momentul cand a făcut cunoștință cu locul plin de buruieni, din care, cu multă dragoste s-a îngrijit să răsară mândra mănăstire în care ne aflam și din care, acum, când ” holda de seceri fu gata” a prins viață cartea care ne adunase în număr atât de mare în biserica Maicii Domnului.

Ulterior au luat cuvântul domnul Profesor Dr. Dan Grindeanu, domnul Silviu Hurduzeu, Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Părintele Arhimandrit Casian Ruseț, secretar eparhial, Părintele Arhimandrit  Constantin Timiș, vicar administrativ al Episcopiei Caransebeșului, iar la final, așa cum era normal, Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului care a vorbit despre chemarea spre monahism a Părintelui Justinian încă din fragedă vârstă, invocând și momentul întâlnirii cu acesta pe când era frate la Mănăstirea Feredeu din Arad, iar ulterior pe băncile Facultății de Teologie „Ilarion Felea” din Arad. Practic, spre marea noastră bucurie, a arădenilor prezenți la această ”seară de Teiuș” , aveam în fața noastră doi fii ai Aradului cu care nu puteam decât să ne mândrim. De asemenea, Preasfințitul Lucian ne-a adus la cunoștință faptul că a dus la recenta sesiune de lucrări, din luna iulie, a Sfântului Sinod al BOR cartea care tocmai ne purtase pașii în Valea Teiușului, fiind inmânată fiecărui membru al Sfântului Sinod, fapt care ne-a bucurat pe toți cei prezenți. ”Mulțumim Părintelui Justinian pentru acest eveniment cultural de excepție și pentru faptul  că este ca o candelă aprinsă a Caransebeșului, un monah care a înțeles că fără dragoste nu se poate face nimic, și, de asemenea, mulțumim credincioșilor care au ales să se facă părtași acestui eveniment. Dumnezeu să binecuvânteze Teiușul și pe Părintele Justinian!” a mai spus Preasfințitul Părinte Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului. 

Finalul serii ne-a purtat pe ”cărări de suflet” prin ultima interpretare a Cvartetului Capriciosso, iar la îndemnul Preasfințitului a fost cântat Axionul în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului din casa Teiușului, adăugând astfel o altă floare, florilor duhovnicești din grădina Teiușului.

 

Facebook Comments