Se reduce TVA pentru serviciul de canalizare

by Florian Popa

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată serviciilor de canalizare se va reduce de la 19% la 9%, începând din ianuarie 2019, conform unui act normativ ce a fost publicat chiar azi în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro. Inițial, proiectul prevedea scăderea cotei de TVA și pentru serviciile de salubrizare, de furnizare a căldurii, electricității și gazelor naturale, dar acestea au fost scoase de pe listă.

Legea nr. 175/2018 pentru modificarea și completarea art. 291 alin. (2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, ce a fost publicată azi în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 611, vizează modificarea cotei de TVA în cazul serviciului de canalizare. Prevederile actului normativ vor intra în vigoare la începutul anului viitor.

Mai exact, actul normativ prevede reducerea cotei de TVA, pentru serviciile de canalizare, de la 19%, cât este acum, la 9%, ceea ce ar însemna reduceri ale facturilor plătite de fiecare gospodărie. Modificarea este pregătită să se aplice începând cu prima lună a anului 2019.

În forma inițială a proiectului, cota redusă de TVA era dorită și pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în sistem centralizat, livrarea de curent electric și de gaze naturale. Totuși, senatorii au eliminat aceste servicii de pe lista celor propuse să aibă cotă mai mică de TVA, astfel că pe forma finală publicată azi în Monitorul Oficial a rămas doar serviciul de canalizare.

Pentru producția, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice în sistem centralizat este propusă reducerea cotei de TVA, printr-un proiect de act normativ dedicat, de la 19 la 5%..

Facebook Comments