Se pregăteşte reducerea facturilor la energie electrică şi gaze pentru români

by Andreea Radu

Vine și o veste bună pentru românii. Consumatorii ar putea să plătească facturi mai mici de la 1 aprilie. Guvernul se pregătește să scadă plafoanele la care furnizorii cumpără energie și gaze, iar efectele ar urma să se simtă din mai sau din iunie. Această ordonanță este pusă în dezbatere și ea urmează să fie adoptată în ședința de Guvern, care cel mai probabil va fi convocată mâine. Este o ordonanță care modifică plafoanele pentru achiziția de gaze și energie electrică, însă doar pentru furnizori, scrie antena3.ro.
Astfel, scad plafoanele pentru aceștia, prin urmare, statul compensează mai puțin, însă în mod automat nu o să vedem o scădere a facturilor pe care le plătesc românii. Şi asta pentru că plafoanele pe care le plătesc românii de rând rămân același, respectiv 0,60 lei pentru un consum lunar mai mic de 100 de kw/h și 0,80 lei pentru un consum care ajunge până la 255 de kw/h. La gaze rămâne prețul, de asemenea, neschimbat: 0,30 lei vor plăti românii.
Ministrul Energiei spune că ne așteptăm din iunie la facturi mai mici
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spunea însă că ne așteptăm ca în următoarele luni, cel mai probabil iunie, să vedem o scădere a facturilor, pentru că furnizorii vor cumpăra gaze și energie mai ieftine. Însă, în lunile de vară, oricum consumul scade.
Cei de la Guvern spuneau că nu au luat această măsură mai devreme, pentru că piața nu era stabilă. Există această ordonanță care va fi adoptată cel mai probabil mâine, va modifica schema de compensare și plafonare, iar autoritățile dau asigurări că românii vor beneficia de aceste prețuri plafonate până anul viitor.

Facebook Comments