Ce se întâmplă în creier în momentul morții

by Cristian Dobre

Oamenii de știință au descoperit ce se întâmplă în creier în momentul morții, ce aude fiecare om. Un studiu științific a adus noutăți despre ceea ce se petrece în pragul morții. În ciuda celor știute până acum, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există un moment exact al trecerii de la viață la moarte. Oamenii de știință sunt de părere că de abia atunci când organele vitale nu mai dau niciun semn de viață, celule încep să moară și ele, tot procesul durând câteva ore.

Celulele cerebrale sunt cele mai rezistente la efectele scăderii aportului de sânge și, deci, de oxigen din organism. Astfel, studiile efectuate în laborator arată că ele pot rezista până la 21 de ore. Dar când creierul nu mai este aprovizionat cu oxigen, începe să se acumuleze material toxic. Asta aduce moartea celulelor din creier.

Jens Dreier, cercetător în neurologie experimentală la spitalul Charite din Berlin, a conectat electrozi la creierele a nouă pacienți care se aflau în pragul morții. A înregistrat exact ceea ce se petrece în momentul opririi aparatelor: când inima încetează să mai bată, iar encefalograma, care înregistrează activitatea cerebrală, este plată, adică mai indică doar o linie. Cu toate astea, o encefalogramă plată nu înseamnă că celulele nervoase nu mai sunt active…

Sursa: cunoastelumea.ro

Facebook Comments