Se îngroașă gluma: FCC UAV nu a putut stopa Rapidul și riscă să aibă viață grea în play-off!

by Sorin Haut

Gluma se îngroașă pentru vicecampioana en-titre FCC UAV Arad, echipă ce pornea favorită în disputa din această seară, contând pentru etapa a 17-a a Ligii Naționale de baschet feminin. Mai ales că avea atuul moral al celor trei victorii obținute până acum în acest sezon în fața Rapidului, una în campionat și două în dubla manșă din Cupa României. Doar că se întâmplă ceva în angrenajul echipei arădene, care nu se regăsește în acest an, iar după înfrângerea de la Constanța a venit una la fel de clară, de această dată în Giulești. Iar asta după o pauză de două săptămâni în care antrenorul Bogdan Bulj a avut tot timpul din lume pentru a pregăti acest meci foarte important în economia clasamentului la final de sezon regulat. Nimic nu anunța figurația galben-albastrelor din primul sfert, unul ce avea să se dovedească decisiv în stabilirea învingătoarei. Nici măcar absența sârboaicei Hadzovic, care e accidentată de la începutul anului și încă nu e aptă pentru a juca, sau cel puțin nu a fost forțată în această partidă. În schimb, a apărut o jucătoare anunțată în mod oficial de club abia după meciul de azi (probabil pentru a le surprinde pe rapidiste), experimentata Nina Bogicevic (foto text), 34 de ani, ce a trecut de-a lungul timpului prin toate loturile naționale ale Serbiei, dar și pe la echipe de club din Serbia, Spania, Turcia, Franța, Polonia și Belgia. Sezonul trecut a evoluat în Polonia, la Sosnowiec, unde a înregistrat medii de 17,8 puncte și 5,1 recuperări. Ea poate juca pe pozițiile de fundaș și extremă și a semnat până la finalul stagiunii actuale. În schimb, sârboaica Aleksandra Racic (una din jucătoarele utile) a dispărut din lot, dar din informațiile noastre are pretenții financiare în schimbul plecării. Schimbări în lot ce trebuiau în mod normal să fie anunțate în pauza internațională pe site-ul oficial al clubului, doar că probabil supărarea este mare la FCC UAV, căci încă jocul și rezultatele nu sunt cele așteptate. Iar transferurile nu au fost prea reușite în acest sezon…

Fără Hadzovic, dar cu surpriza Bogicevic! O altă sârboaică a dispărut din lot…

Revenind la meciul din această seară, din Giulești, istoria s-a scris practic în mare parte în primele 10 minute, în care Aradul aproape că nu a existat în apărare. Veterana Stănici și experimentata Irimia, ambele jucătoare convocate la națională, dar și noile achiziții, americanca Wade și lituanianca Kraujunaite (înlocuitoare pentru conaționala Solopova, operată la genunchi), au marcat la foc continuu pentru o incredibilă diferență maximă în primul sfert chiar la final, 27-7! Degeaba au echilibrat arădencele apoi jocul, căci cursa de urmărire avea să fie una de pomană. Scorul a luat proporții până la un neverosimil 41-15 în minutul 17 – cea mai mare diferență din meci!, pe mâna trioului Ghiță-Irimia-Wade. Pe finalul sfertului doi s-au trezit și americancele vicecampioanei, Baptiste și Greene, astfel că la pauza mare tabela indica scorul de 45-26. Aradul a ieșit mai bine de la vestiare și a recuperat pe mâna coșgheterei Baptiste, 54-42, forțându-l pe antrenorul italian al gazdelor, Sandro Orlando, să ceară timeout în minutul 25. Ex-arădencele Ghiță și Neagu și-au adus și ele contribuția la jocul solid al Rapidului, iar americanca Motley, cu o triplă și Popescu, activă și ea, au asigurat o diferență liniștitoare înaintea ultimelor zece minute, 63-48.

Un prim sfert de coșmar și doar aceeași Baptiste la nivel optim

Poloneza Pyka, cu două triple în debutul ultimului sfert, oferea ceva iluzii de revenire, secondată de nou venita Bogicevic, destul de activă dar cu multe ratări, astfel că s-a ajuns la 70-61 în minutul 35. Akathiotou, destul de discretă în atac, a apropiat Aradul cel mai mult la 8 puncte, 71-63, dar alb-vișiniile – cu o Motley exactă în special de la linia liberelor – au știut să gestioneze avantajul până la final, ba chiar să îl și mărească puțin, cu atacuri prelungite și faulturi scoase la limita timpului, scor final 83-72 (27-7, 18-19, 18-22, 20-24), deși paradoxal trei sferturi au revenit arădencelor. Rapidul, care astfel întrerupe seria de peste 30 de înfrângeri la rând cu Aradul, ce ține de mai bine de 17 ani!, a fost mult mai echipă, având multe jucătoare eficiente și în zi bună, cu un plus pentru Motley, 17 puncte și Gabi Irimia, 15 puncte, în vreme ce americanca Wade a fost foarte bună la recuperări, 15 astfel de reușite, ceea ce i-a adus și cel mai bun indice de eficiență din tabăra gazdelor, 19. Practic, opt din cele nouă jucătoare feroviare și-au trecut numele pe lista marcatoarelor. De cealaltă parte au fost pe teren tot nouă jucătoare (Hadzovic și Nagy au rămas pe bancă), dar la remarcate o trecem doar pe aceeași Baptiste, cu 20 de puncte și 8 recuperări, indice de eficiență 25, cel mai bun din meci, în vreme ce Bogicevic, Akathiotou, Pyka și Greene (cu 15 recuperări) au avut prestații în lumini și umbre, prea puțin pentru a pune măcar în pericol victoria gazdelor, care cu ocazia asta și-au luat revanșa după eșecurile stagionale de până acum, din fața Aradului.

Rapid întrerupe seria de peste 30 de înfrângeri la rând cu Aradul!

Așadar, a treia înfrângere în campionat și a doua la rând pentru FCC UAV, iar calculele se complică în lupta pentru locul 2, cel ce asigură avantajul terenului propriu în semifinale. Deși a pierdut astăzi acasă cu liderul neînvins Sepsi, după un joc bun, scor 63-76, CSM Constanța are doar patru înfrângeri la activ și e acum pe locul 3, dar emite pretenții tot mai mari la poziția secundă, având avantajul meciurilor directe cu Aradul în caz de egalitate de puncte. Programul ultimelor cinci runde le avantajează pe fetele de la malul mării, care deși mai au meciuri cu Brașovul și Rapidul, le pot câștiga, în vreme ce FCC UAV are o misiune infernală în deplasarea de la Sepsi, din ultima etapă. Pulverizată etapa trecută de Sepsi, cu 105-67!, Rapidul rămâne la cinci înfrângeri și teoretic, dacă bate etapa viitoare la Brașov, are meci de locul 3 în ultima rundă, acasă cu Constanța, o victorie a bucureștencelor avantajând și Aradul. Dar până să tragem linia după sezonul regulat mai e mult, un Final 8 al Cupei României chiar la sfârșitul săptămânii viitoare, la Sfântu Gheorghe, plus cinci etape de campionat. Iar perspectivele luptei pentru cele două trofee interne nu sunt deloc îmbucurătoare, atâta timp cât FCC UAV este învinsă și de două formații teoretic sub ea ca și cotă și valoare, CSM Constanța și Rapid. Probabil că și schimbările dese din lot afectează jocul echipei, însă timpul presează, iar Bulj trebuie să reinventeze o echipă ce și-a pierdut parcă busola în acest an. Pentru FCC UAV urmează meciul de acasă cu CSM Alexandria, sâmbătă, de la ora 17.

Marcatoare:

Rapid: Motley 17, Irimia 15, Popescu 13, Ghiță 11, Stănici (Diaconu) 8, Neagu 8, Wade 6 puncte și Kraujunaite 5.

Arad: Baptiste 20, Bogicevic 14, Akathitou 13, Pyka 10, Greene 6, Vaida 4, Georgieva 3 și Ciotir 2. A mai jucat: Fleșer.

 

 

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate