În prima săptămână din 2024, producătorii locali din Europa au practicat prețuri mai mari la carnea de porc și pasăre, față de perioada similară a anului trecut. Totuși, la carnea de porc, România a raportat cea mai mare scumpire dintre toate statele membre. În prima săptămână a anului 2024, carcasa de porc s-a vândut, la poarta fermelor europene, cu o medie de 210,3 euro/ 100 de kilograme, fiind cu 0,5% și 0,9% sub prețurile medii din ultima săptămână și respectiv ultima lună, potrivit datelor Comisiei Europene.
În schimb, comparativ cu anul anterior, prețul mediu este cu 2,7% mai mare. Pe categorii de produs, cea mai semnificativă majorare de preț, de 3% față de prima săptămână din 2023, până la 209,5 euro, a fost raportată la carcasa tip E.
Aceasta reprezintă însă doar 28% din piața UE. Carcasa tip S, care acoperă peste 64% din piață, avea un preț mediu de 210,6 euro/100 de kilograme, fiind cu 2,5% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai ieftină decât în luna anterioară. Prețul mediu din ultimii cinci ani este de 120 de euro/ 100 de kilograme.
În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă. Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%), scrie antena3.ro.
Scumpire masivă a cărnii de porc în România. Avem cele mai mari creșteri de prețuri din UE
Facebook Comments