Scumpire masivă a cărnii de porc în România. Avem cele mai mari creșteri de prețuri din UE

by Adrian Pavel

În prima săptămână din 2024, producătorii locali din Europa au practicat prețuri mai mari la carnea de porc și pasăre, față de perioada similară a anului trecut. Totuși, la carnea de porc, România a raportat cea mai mare scumpire dintre toate statele membre. În prima săptămână a anului 2024, carcasa de porc s-a vândut, la poarta fermelor europene, cu o medie de 210,3 euro/ 100 de kilograme, fiind cu 0,5% și 0,9% sub prețurile medii din ultima săptămână și respectiv ultima lună, potrivit datelor Comisiei Europene.
În schimb, comparativ cu anul anterior, prețul mediu este cu 2,7% mai mare. Pe categorii de produs, cea mai semnificativă majorare de preț, de 3% față de prima săptămână din 2023, până la 209,5 euro, a fost raportată la carcasa tip E.
Aceasta reprezintă însă doar 28% din piața UE. Carcasa tip S, care acoperă peste 64% din piață, avea un preț mediu de 210,6 euro/100 de kilograme, fiind cu 2,5% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut și cu 0,6% mai ieftină decât în luna anterioară. Prețul mediu din ultimii cinci ani este de 120 de euro/ 100 de kilograme.
În România, prețul mediu la poarta fermei, în prima săptămână a anului, era de 260,9 euro carcasa tip S de 100 de kilograme, cu 14,8% mai scumpă decât în perioada similară a anului trecut, cu 4,3% peste prețul lunii anterioare și cu 2,5% mai ieftină decât cu o săptămână în urmă. Este cea mai semnificativă scumpire raportată de un stat membru în perioada analizată, România fiind urmată de Lituania (plus 12,7%), și Letonia (7,1%), scrie antena3.ro.

Facebook Comments