Sculptorul blochează amplasarea monumentului Marii Uniri, pentru că primăria a schimbat locația

by Cosmin Mihuta

Când lucrurile păreau a se fi rezolvat în privința monumentului Marii Uniri, după ce consilierii municipali au votat în unanimitate amplasarea acestuia lângă Consiliul Județean Arad, în scenă a intrat sculptorul Florin Codre. Conform contractului, dar și în urma unui proces pierdut cu Ministerul Culturii, Florin Codre este obligat să transporte şi să amplaseze monumentul în Arad. Numai că, surpriză: sculptorul este din nou într-un proces cu ministerul şi declară pentru news.ro că nu ştie ce se va întâmpla cu monumentul. Artistul spune că prevederile din contractul semnat în 2007 nu mai sunt valabile astăzi.

”Ministerul e dat în judecată de către mine pentru că acel contract pe care îl are cu mine s-a făcut acum două zeci de mii de ani, lucrurile s-au schimbat, locul s-a schimbat (de amplasare – n.r.), totul s-a schimbat şi aşa mai departe. Da? Nu se poate aplica un contract făcut acum zece ani pentru situaţia din România de astăzi”, a spus Codre, pentru news.ro.

Întrebat dacă se poate înţelege că nu va transporta la Arad monumentul, sculptorul a răspuns: ”Domnule, nu ştiu ce se va întâmpla şi nu ştie nimeni ce se va întâmpla. Nu ştiu dacă transport eu sau transportă ei sau transportă cine l-o transporta”.

Deşi la Arad se demolează o clădire pentru a se face loc monumentului, artistul lasă să se înţeleagă că nu este de acord cu noul loc de amplasare: ”Pe mine m-a întrebat cineva unde poate să stea monumentul ăsta? Conceptul Monumentului Unirii e treaba autorităţilor locale?”.

Facebook Comments