Scrisoare deschisă a medicilor arădeni: „Opriți politica bâtei și a pumnului în gură! Suntem intelectuali, nu vagabonzi“

by Andreea Radu


Cu regret, anunțăm că dialogul între corpul medical al SCJU Arad și Conducerea SCJU Arad, inițiat și mediat de către Președintele Consiliului Județean Arad, în data de 18.05.2021, a eșuat. În cele ce urmează ne considerăm
datori să prezentăm derularea evenimentelor, având în vedere faptul că și ulterior datei de 18.05.2021 s-a continuat defăimarea publică a corpului medical de către conducătorii noștri „iubiti”, se arată într-o scrisoare a medicilor din cadrul Spitalului Județean Arad.
„La intalnirea din data de 18.05.2021, cinci persoane din partea reprezentantilor medicilor au fost invitate la un dialog, mediat de catre Presedintele Consiliului Judetean – in calitate de ordonator de credite -, cu conducerea SCJUArad.
1.La intalnire au fost prezente in sala de sedinte 5 persoane desemnate din randul medicilor si liderul de sindicat – restul colegilor medici, ramanand afara, doar pentru a-si prezenta adeziunea, respectand conditiile impuse pentru
realizarea dialogului.
2. Conducerea Spitalului vine insotita de Conducerea Consiliului Judetean, Conducerea DSP si Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, purtatori de cuvant, etc – peste 10 persoane incercand sa ne copleseasca numeric.
3. Presedintele Casei de Asigurari, in calitate de om care ne da banii (dupa cum el singur ne-a spus), invita inauntrul salii de sedinte pe toti medicii prezenti – incercand sa isi creeze auditoriul necesar pentru umilirea in public a persoanelor
considerate prea vocale.
4. Sedinta este deschisa de Presedintele Consiliului Judetean in calitate de Mediator, care ne informeazaca aceasta poate dura 2 ore.
5.Reprezentatii medicilor solicita ca intalnirea sa respecte cadrul initial emis in invitatie si anume ca la discutii participa doar conducerea SCJUArad, si presedintele Consiliului Judetean care, de altfel, a efectuat aceasta invitatie.
6. Presedintele Casei de Asigurari refuza sa paraseasca incaperea incercand sa invoce punctul 2 al solicitarilor din memoriul protestatarilor – care de altfel nu iiera adresat – respectiv situatia financiara a spitalului, pentru care nu prea intelegem de ce se considera responsabil – poate achizitionarea de masti si materiale de protectie care erau in atributiile lui.
7. I se citesc drepturile si obligatiile conform fisei postului, invocat- semnate de catre Prefectul Judetului Arad.
8. Incepe singura “actiune de management” cunoscuta in ultimii ani in domeniul medical, la nivelul judetului Arad, aceea de intimidare si santaj a unui coleg medic de catre dl Domsa.
9. Liderul Camerei Judetene a Medicilor Arad, impreuna cu toti medicii prezenti, nemaisuportand atitudinea nepoliticoasa si agresiv-ostilala adresa colegului lor, au parasit sala de sedinte, dar nu si ideeea de dialog constructiv – pe buzele multor medici existand cuvantul „Pacat…”
Ne-am saturat sa fim tot timpul sfidati, amenintati si santajati de personaje care de ani de zile si-au manifestat ostilitatea si agresivitatea la adresa medicilor, care se autoproclama:
• conducatorii nostri (desi nu au nicio calitate sau drept legal, sa afirme asta),
• tatucii nostri, care afirma ca ne dau bani pentru garzi si tot ceea ce considera ei ca avem nevoie (institutia avand rolul de a plati serviciile medicale prestate, nu ei ca si persoane fizice),
• reprezentantii contribuabililor (pentru a caror reprezentare considera ca si merita sa isi acorde spor de conditii vatamatoare in cuantum de 15%– vezi adresa 14360/30.09.2020 a CJAS Arad).
Acesti conducatori incompetenti, ce folosesc practici anacrone, comuniste, unde instrumentul santajului a functionat (si care nu inteleg cum de aceasta data nu mai functioneaza), dorind sa participe la un dialog al surzilor, amenintand, si
culmea, invocand fara nici o retinere, greseli de management, efectuate chiar de ei, in cursul anului precedent, prin sfidarea opiniei medicilor, sustin ca raspunsul la sfidarea in forma continuata, nu ar trebui sa se concretizeze intr-un protest spontan, ci … il considera un afront personal. Anul acesta, la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor
vacante de directori generali ai caselor judetene de asigurari de sanatate, acest personaj sinistru, satrapul sistemului medical aradean, nu s-a prezentat la concurs, varianta oficiala fiind ca astepta numirea ca si vicepresedinte CNAS.
Corect, normal si frumos ar fi fost sa se prezinte la acest concurs, sa-si demonstreze competenta profesionala, atat noua, cat mai ales, conducerii actuale a CNAS, si apoi sa fie numit vicepresedinte. Dar, dupa ce s-a inscris la concurs, nu s-a mai prezentat, probabil s-a temut sa nu mai prinda o alta zi proasta… ca cea din primavara lui 2016, cand a obtinut nota 2,03…. probabil ca atunci i s-au terminat foile…
A condus „magistral” SCJU Arad pe perioada pandemiei, reușind să nu semneze nici un act, ci doar să își folosească marionetele din conducerea spitalului.
Corpul medical e scos mereu tap ispasitor pentru deficientele grave structurale si functionale, care sunt, in realitate, consecinta incompetentei manageriale, strigatoare la cer, a unor indivizi fara competenta, fara experienta, fara dorinta si putinta de a scoate spitalul din mizerie si a-i asigura dezvoltarea.
Medicii sunt in permanenta blamati, jigniti, umiliti, aratati cu degetul si culpabilizati pentru a ascunde sursa reala a problemelor: dezastrul managerial perpetuat de oameni incompetenti, fara realizari profesionale, care apoi sunt
asmutiti impotriva medicilor. Pentru a putea dezamorsa starea conflictuala care a dus la protestul spontan, si pentru ca activitatea medicala sa revina la normal in interesul pacientilor solicitam anularea deciziei din 28.04.2021 si demiterea actualei echipe manageriale care de un an de zile a aratat doar dispret si ostilitate la adresa corpului medical, fara a rezolva niciuna din problemele spitalului. Intr-o veche traditie se acumuleaza doar datorii (probabil rezultat al “unui management eficient si riguros”) pentru care, apoi, sa se solicite salvarea Consiliului Judetean.
P.S. Actul medical de calitate se oferă in special în spitalele de stat, nu doar în cele private, dar condițiile în care acesta se desfasoara depinde in mare masura de pregatirea echipei manageriale.
Medicii prezenti la intalnirea din data de 18.05.2021

Facebook Comments