Scriitorul Ioan Slavici, omagiat de Consiliul Județean Arad!

by Florian Popa

Se împlinesc 135 de ani de la publicarea nuvelei „Pădureanca”, a lui Ioan Slavici. Pentru marcarea acestei aniversări, Consiliul Județean Arad organizează la sediul instituției o expoziție Ex-libris Slavici și una cu fotografiile realizate la turnarea filmului „Pădureanca”. Deschiderea va avea loc săptămâna viitoare! Contribuie: Complexul Muzeal al Județului Arad și Biblioteca Judeţeană A. D. Xenopol.

„Anul acesta vrem să readucem în prim plan marile personalități arădene. Începem cu Slavici, pentru că este printre cele mai importante personalități ale culturii naționale! Nuvela „Pădureanca” a fost transpusă cu măiestrie în film, de către regizorul Nicolae Mărgineanu. Iar actorii Victor Rebengiuc, Manuela Hărăbor, Adrian Pintea au dat viață personajelor într-un mod dramatic, Manuela Hărăbor fiind asociată mai apoi toată cariera cu filmul „Pădureanca”, a declarat președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca.

Consiliul Județean Arad omagiază personalitatea marelui scriitor arădean Ioan Slavici, printr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada următoare. Astfel, la sediul instituției va fi vernisată o expoziție de grafică, prin expunerea unor lucrări selectate, de-a lungul timpului, în cadrul Trienalei Internaționale Ex Libris. Inițiată în anul 1998, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea scriitorului, Trienala a reușit să dezvolte, pe parcursul a patru ediții, un proiect care a contribuit, alături de operele literare traduse în diferite limbi, la fixarea personalității lui Ioan Slavici în memoria culturală universală.  Dimensiunea grafică în care a pătruns scriitorul a ajuns pe patru continente. Prin lucrări realizate extrem de minuțios, artiștii au recompus portretul scriitorului, iar prin elemente simbol și personaje plasate la sfârșit de secol XIX, au ilustrat segmente din creația literară a lui Ioan Slavici. Expoziția este organizată de Complexul Muzeal Arad, prin grija doamnei Adriana Pantazi.

În aceeași notă, săptămâna viitoare, tot la sediul Consiliului Județean Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” va organiza un vernisaj cu fotografii de la turnarea filmului „Pădureanca”, pentru a marca împlinirea a 135 de ani de la data când a fost scrisă nuvela cu același titlu. Editată și reeditată în sute de mii de exemplare, citită de generații de români, „Pădureanca” a devenit unul dintre marile texte slaviciene. Începând cu cei mai tineri, care aleg partea romantică  și terminând cu vârstnicii, care rezonează la atmosfera satului străvechi și a obiceiurilor sale, „Pădureanca” este o lectură complexă, ce stârnește discuții și dezbateri inepuizabile. Prin opera sa, prin romanele sale, Ioan Slavici a devenit unul dintre cei mai de seamă scriitori români.

Facebook Comments