Scorțișoara – beneficii

by Cristian Dobre

Scorțișoara este unul dintre cele mai apreciate condimente. Este folosită adesea pentru aromatizarea preparatelor culinare, implicit a deserturilor, dar este utilizată și pentru tratarea ori prevenția mai multor tipuri de afecțiuni datorită proprietăților active. Citește cum se utilizează și care sunt beneficiile scorțișoarei.

Scorțișoara își are originea în America de Sud și Asia de Sud-Est și este folosită de aproape 4.000 de ani, din vremea Egiptului Antic. Considerată de indieni un leac universal și un afrodisiac, scorțișoara era folosită adesea în cultura veche și pentru tratarea diabetului. Vezi care sunt utilizările scorțișoarei, de câte tipuri este și ce beneficii aduce organismului consumul regulat de scorțișoară.

Tipuri de scorțișoară

Scorțișoara se obține din partea interioară a unor copaci veșnic verzi, din soiul Cinnamomum. Scoarța copacului este răzuită, pusă la soare să se usuce, iar cu trecerea timpului, aceasta se răsucește și se formează bețișoarele de scorțișoară. Odată cu măcinarea bețișoarelor se obține pudra de scorțișoară pe care o găsim adesea în comerț.

Există două tipuri de scorțișoară, care sunt recoltate din pomi diferiți și locuri diferite de pe continent și au câteva diferențe.

Scorțișoară Ceylon

Este de origine din India, Sri Lanka, are un gust dulce, o textură catifelată și o culoare maro închis.

Scorțișoară Cassia

Este de origine din China, Vietnam, Indonezia, are un gust puternic, o textură aspră, grunjoasă și este de culoarea maro închis.

Valori nutriționale pentru 100 de grame de scorțișoară

Calorii – 247 kcal; Lipide totale – 1.2 g; Sodiu – 10 mg ; Potasiu – 431 mg; Carbohidrati – 81 g; Fibre alimentare – 53 g; Zahar – 2.2 g; Calciu – 1 g; Fier – 8.3 g; Vitamina A – 295 IU; Vitamina C – 3.8 mg; Vitamina B6 – 0.2 mg; Magneziu – 60 mg.

Scorțișoara – beneficii

Scorțișoara este un carminativ, un agent care contribuie activ la eliminarea gazelor intestinale, folosit adesea pentru combaterea diareei și a grețurilor. Este un remediu natural și pentru digestie lentă, flatulență sau colici intestinali, datorită efectului ușor astringent și uleiului volatil din compoziție, care ajută la o mai bună procesare a alimentelor prin descompunerea grăsimilor.

Scorțișoara conține o serie de antioxidanți precum flavonoide, acid fenolic și polifenoli, care protejează corpul de stresul oxidativ și efectele nocive ale radicalilor liber.

Cu un conținut ridicat de antioxidanți, scorțișoara scade riscul apariției bolilor de inimă, a tulburărilor psihice sau a cancerului. Este benefică și în tratarea durerilor, a febrei musculare și poate ameliora inflamațiile.

Compușii din scorțișoară activează proteinele neuroprotectoare, care protejează funcțiile cognitive și celulele creierului împotriva bolilor degenerative precum Alzheimer sau Parkinson.

Extractul de scoțișoară protejează împotriva bacteriilor care se găsesc adesea în microflora orală și duc la apariția cariilor, a respirației urât mirositoare sau a altor infecții.

Sursa: libertatea.ro

 

Facebook Comments