Deputatul PSD Adrian Todor a susţinut în Parlamentul României o declaraţie politică pe tema situaţiei deosebit de grave de la Arad, pe fondul crizei gunoaielor, episod generat de corupţia şi incompetenţa administraţiei locale liberale.
Declaraţie politică
Corupția administrației PNL transformă Aradul într-o capitală europeană a gunoaielor
Municipiul Arad și mai multe comune și orașe din județul Arad au fost transformate în adevărate gropi de gunoi, în urma implementării defectuoase a unui proiect european privind sistemul integrat de management al deșeurilor solide, în valoare de 112 milioane de lei. Din cauza incompetenței și corupției administrației PNL, care implementează acest proiect gestionat de Consiliul Județean Arad, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor, zeci de mii de arădeni stau de două săptămâni cu gunoiul în fața caselor, blocurilor, în curțile instituțiilor publice, școlilor și spitalelor. Firma RETIM, cea care a câștigat licitația, este tratată cu o îngăduință cel puțin suspectă de către autoritățile Aradului, de conducerea ADI Deșeuri, de șefii liberali ai Consiliului Județean Arad, de conducerea liberală a Primăriei Arad, în timp ce o parte din județul nostru se află în pragul izbucnirii unei epidemii, fiind constituit, prin ordin de prefect, Grupul de Suport Tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de epidemii.
În urma unor anchete de presă, au ieșit la iveală gravele deficiențe în implementarea acestui proiect finanțat din fonduri europene, fiind semnalate o serie de nereguli care ne duc spre zona penalului, a corupției.
Firma de salubritate RETIM, apropiată PNL, după cum bine se știe, a contestat nivelul tarifelor propuse prin planul tarifar din proiectul european, dar a pierdut la Curtea de Apel Timișoara. Deși știa că nu se poate încadra în costuri, RETIM a participat la procedura de achiziție, fiind singura firmă care a depus o ofertă. Ulterior, în contract au fost modificate tarifele, aceste modificări fiind votate inclusiv de Consiliul Local Municipal Arad, primarul Gheorghe Falcă forțând trecerea proiectului cu majoritate simplă, după ce nu a reușit, în două rânduri, să obțină cele două treimi prevăzute de lege. Un gest care arată disperarea cu care cei de la PNL încearcă să ducă la îndeplinire solicitările RETIM.
De la semnarea contractului și până în prezent, firma RETIM nu a respectat oferta tehnică, referitoare la dotarea cu utilaje și resursa umană aferentă (un motiv suficient pentru rezilierea contractului), drept urmare, neavând mașinile și nici angajații de care ar fi fost nevoie pentru a gestiona situația deșeurilor în cele 25 de unități administrativ-teritoriale, cetățenii au rămas cu gunoiul în fața caselor, iar orașele și comunele au devenit adevărate focare de infecție.
Nici măcar vizita la Arad a ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, care a verificat personal situația salubrității din municipiu și județ, nu a avut darul de a sensibiliza firma RETIM sau autoritățile locale, situația rămânând la fel de gravă.
Prin urmare, solicit conducerii Agenției Naționale pentru Aciziții Publice să ne precizeze dacă într-un caiet de sarcini încărcat în SEAP și asumat de ofertanți, se mai pot efectua modificări după semnarea contractului: în acesta s-au modificat mai multe paragrafe din contract, inclusiv cele care se referă la majorarea tarifului, care nu putea fi făcută pe o perioadă de 36 luni.
Solicit președintelui ANRSC un punct de vedere oficial, cu privire la licența emisă de ANRS fără ca operatorul de salubrizare RETIM să dețină autorizație de mediu, un document fără de care nu se poate obține licența.
De asemenea, solicit Ministerului Sănătății să intervină de urgență, prin structurile sale centrale și locale, pentru a preveni izbucnirea unei epidemii în județul Arad. Solicit Ministerului Fondurilor Europene să verifice de urgență modul în care este gestionat proiectul finanțat de Uniunea Europeană și, de asemenea, solicit o verificare amănunțită din partea Departamentului pentru Lupta Antifraudă, având în vedere gravele modificări ale contractului, după câștigarea licitației.
Știm cu toții că Aradul a fost, în ultimii ani, un subiect tabu pentru reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție. Că primarul Gheorghe Falcă este un protejat al SISTEMULUI, numeroasele sale dosare penale fiind ținute ani de zile în sertarele procurorilor. Este momentul, însă, ca protecția de care se bucură liberalii din fruntea județului și municipiului Arad să înceteze. Este vorba de zeci de mii de arădeni batjocoriți în urma unor înțelegeri corupte între autorități și o firmă privată, oameni care stau cu gunoaiele în stradă, este vorba de mii de copii care se joacă printre gunoaie în curtea școlilor sau sute de bolnavi care inhalează mirosurile pestilențiale emanate de tonele de gunoaie din apropierea spitalelor. Avem de a face cu un atentat la sănătatea arădenilor, generat de o administrație coruptă, care a transformat Aradul într-o imensă groapă de gunoi.
Dacă doamna Kovesi mai are un gram de imparțialitate și urmărește cu adevărat eradicarea corupției în această țară, trebuie să ia măsuri urgente împotriva celor care au încălcat grav legea pentru a satisface interesele economice ale firmei RETIM, în detrimentul sănătății arădenilor.
Adrian Todor, deputat de Arad